A politika mozgathatja ma a tőzsdéket

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 3 perc

Enyhe emelkedéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken csütörtökön.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,05 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,27 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig stagnálással egyenértékű, 0,15 pontos pluszban indította a kereskedést. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,18 százalékos nyereségben nyitott.

A kereskedés első tíz perce után a londoni irányadó index 0,05, a frankfurti 0,32, a párizsi pedig 0,15 százalékos nyereségben állt, míg az EuroStoxx50 0,21 százalékos pluszt mutatott.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 64,28 pontos emelkedéssel, 37 655,81 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest 0,17 százalékkal erősödött.

Az eurót 1,1793 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon reggel kilenc órakor, napi szinten 0,02 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

A legközelebbi, februári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,25 százalékos nyereségben, 61,37 dolláron, a januári szállítású WTI pedig 0,05 százalékos pluszban, 55,99 dolláron forgott.

A bitcoin árfolyama csütörtökön már a 14 ezer dollárt törte át a Bitstamp kriptodeviza kereskedelmi platformon, reggel nyolc óra körül 14 005 dolláron állt a jegyzés, ami a szerdai záráshoz képest 3,74 százalékos, az egy héttel korábbihoz képest pedig 42,36 százalékos emelkedés.

Mire figyel ma a piac?

A befektetők elsősorban az Egyesült Államokra figyelnek, várják az újabb részleteket az adók csökkentését célzó törvényjavaslatról, illetve a geopolitikai kockázatokat elemzik. Donald Trump amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és ide költözteti nagykövetségét Tel-Avivból. Az ENSZ és az Európai Unió aggodalmát fejezte ki, az arab és muzulmán országok pedig tiltakoztak. Ráadásul a hét végén leállhat az amerikai kormányzat tevékenysége, ha a kongresszus nem jut dűlőre a rövid távú finanszírozás kérdéséről.

Kevés piacbefolyásoló hatású adat várható csütörtökön. A német statisztikai hivatal reggel teszi közzé a német ipari termelés októberi alakulását tükröző adatokat, majd az uniós statisztikai hivatal az euróövezeti gazdaság harmadik negyedéves növekedésének végleges becslését hozza nyilvánosságra. Délután az amerikai munkaügyi minisztérium szokásos heti munkanélküliségi jelentése mozgathatja meg a piacokat.

Erre számítanak Budapesten

Az elmúlt napok esése után érkezhet némi pozitív korrekció a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexében csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint. Kiss Mónika kommentárjában kifejtette, az európai optimizmus, valamint az amerikai technológiai részvények visszapattanása segítheti a délelőtti kereskedést Magyarországon is. Hozzátette ugyanakkor, hogy néhány százalékos esés a 36 800-as szintig technikailag még elképzelhető.

A szakértő jelezte, hogy az HSBC csökkentette célárfolyamát a Magyar Telekom esetében 590 forintról 560 forintra, az ajánlás változatlanul vétel. A Morgan Stanley az OTP esetében csökkentette ajánlását egyenlő súlyozásra a korábbi felülsúlyozásról, de célárfolyamát emelte 10 697 forintról 11 165 forintra.

Idézte a JPMorgan kommentjét is a Richter termékével, az Esmyával kapcsolatban; eszerint a JPMorgan elemzője pozitívan látja a helyzetet, bízik abban, hogy a biztonsági eljárás nem talál majd bizonyítékot arra, hogy a jelentett négy májkárosodást a Richter gyógyszere okozta volna.

Vegyes a nap Ázsiában

Ázsia és a csendes-óceáni térség vezető tőzsdéin vegyes volt a kereskedés a szerdán elszenvedett veszteségek után. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,15 százalékkal, 544,18 pontra, kéthavi mélypontjánál kissé magasabbra, emelkedett. A befektetőket inkább kivárásra késztették a réz és az olaj árának utóbbi napokban tapasztalt csökkenése, valamint az amerikai politikai bizonytalanságok.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,54 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 0,54 százalékos pluszban, míg a dél-koreai Kospi 0,50 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A vezető sanghaji index 0,91 százalékos veszteségben, a hongkongi Hang Seng pedig 0,12 százalékos pluszban állt a záráshoz közeledve.

London tartotta magát szerdán

Szerdán London kivételével mínuszban zártak a nyugat-európai tőzsdék. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,28 százalékkal, 7348,03 pontra emelkedett, míg a frankfurti DAX-index 0,38 százalékkal, 12 998,85 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,02 százalékkal, 5374,35 pontra esett. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,11 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,03 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,27 százalékkal csökkent.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 32,77 pontos, 0,09 százalékos emelkedéssel, 37 591,53 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 11,7 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest. A BÉT a Richternek köszönhetően kis mértékű pluszban zárt.

Így mozdult tegnap Amerika

Vegyesen zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 39,73 ponttal, 0,16 százalékkal, 24 140,91 pontra esett. Az S&P 500-as mutatója 0,3 ponttal, 0,01 százalékkal csökkent, és 2629,27 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 14,16 ponttal, 0,21 százalékkal lett több, és 6776,38 ponton zárt.

Az olaj világpiaci árának csökkenésével párhuzamosan esett az energetikai vállalatok árfolyama, és nem fogadták jól a befektetők a Home Depot 15 milliárd dolláros sajátrészvény-visszavásárlási programját sem. Ugyanakkor a nagy tőkeértékű technológiai vállalatok többsége drágult, a Microsoft, a Facebook és az Alphabet árfolyama több mint 1 százalékkal emelkedett.

A befektetők figyelmét továbbra is az adóreformról elfogadott javaslatok kötik le. John Cornyn szenátor, a republikánus frakció helyettes vezetője szerint a kongresszus december 22. előtt befejezheti a képviselőházban, illetve a szenátusban elfogadott törvényjavaslat összefésülését, és az elnök elé terjeszthetik aláírásra az adók csökkentését célzó törvényjavaslatot.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Technikai elemzések

Az elmúlt két hónap emelkedése után korrigálhat érdemben a német index.

36500 pontnál már ellenállást találhat a hazai index.

Teljesítette a rövidtávú célárat a gyógyszergyártó árfolyama.

A 10000 forintos szintig zuhant a bankpapír a szerdai kereskedésben.

Továbbra is elfér egy korrekció a távközlési vállalat árfolyamánál.

Kis híján teljesültek a rövidtávú célárak az olajvállalat árfolyamánál.

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Korrigált a BUX - technikai elemzés »