Elkelt a cseh Telefónica

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A PPF prágai pénzügyi befektetési csoport megvette a Telefónica spanyol távközlési társaságtól, Európa legnagyobb távközlési cégétől a Telefónica Czech Republic 65,9 százalékos részvénycsomagját. A tranzakció értéke 63,6 milliárd korona - közölte a PPF kedden.

A cseh Telefónica a legnagyobb cseh távközlési társaság. Mintegy 5,1 millió ügyfélnek nyújt mobiltelefonos szolgáltatást, míg a vezetékes telefonok száma meghaladja az 1,4 milliót. Az idei első három negyedévben a csoport nyeresége 3,7 milliárd koronára rúgott.

A közlemény szerint a már aláírt szerződés alapján a PPF tulajdonába került a Telefónica Slovakia társaság 100 százaléka is. A legnagyobb cseh befektetői csoport 35,5 milliárd koronát saját forrásaiból fizet ki, míg az összeg további részét piaci bankhitelből, amelyet a Société Générale bank hozott tető alá.

Még várnak az EB-re

A tranzakció befejezésének feltétele az Európai Bizottság jóváhagyása - áll a közleményben. A PPF ezután kötelező módon ajánlatot tesz a kisebbségi részvényeseknek részvényeik felvásárlására. A spanyol Telefónica bejelentette, hogy meghagyta magának a cseh Telefónica 4,9 százalékos részvénycsomagját, amelyet nem kíván eladni.

A szerződés szerint a PPF kezébe került cseh Telefónica még négy évig része marad a spanyol Telefónica csoportnak.

Nem kispályázik a PPF

A PPF 98,94 százalékának tulajdonosa Petr Keller, a leggazdagabb cseh. A PPF a kilencvenes évek közepén a kuponos privatizáció során alakult. Kezdeti szakaszban a legfontosabb lépése az volt, hogy 1996-ban megszerezte a Ceská Pojistovna, az akkori legnagyobb cseh biztosító részvényeinek 20 százalékát. A PPF jelenleg Közép- és Kelet-Európa egyik legnagyobb befektetési és pénzügyi csoportja. A PPF Group tavalyi adózott nyeresége 809 millió eurót tett ki.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Alulteljesítő volt a magyar tőzsde »