A sikerek a katasztrófa előszelei?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A Netflix, a Tesla, valamint a TripAdvisor több mint 16 százalékot emelkedett az elmúlt négy hétben, visszanyerve a márciusi és áprilisi veszteséget. Eközben a Nasdaq Composite Index 14 éves magasságba szárnyalt az elmúlt öt napban. A túlzott nyugalom azonban komoly veszélyforrást jelenthet.

A technológiai és a small-cap részvények nagy visszatérése azt jelzi, hogy a befektetőknek újra megjött a kockázati étvágyuk, miután túltették magukat az amerikai gazdasággal, illetve a részvényárazásokkal kapcsolatos aggodalmakon – írja a Bloomberg. Az S&P 500 index például az elmúlt öt hétből négyet emelkedéssel zárt, és június 13-a óta 1,2 százalékot erősödött, amivel rekord szintre ugrott.

Túl drágák a részvények?

A márciusi és áprilisi rosszkedvet az magyarázta, hogy a rendkívül gyenge első negyedéves amerikai GDP adatok mellett túl drágának ítélték a részvényeket, ami felfűtötte az eladásokat. Ez főleg a biotechnológiai és az internetes szektor papírjait érintette a small-cap részvények mellett. Ezek együtt komoly csapást jelentettek az S&P 500-ra, amely 4 százalékot esett áprilisban.

Az S&P 500 vállalatok nyeresége azonban 7,5 százalékkal emelkedhet a Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint, a májusban prognosztizált 7,2 százalék helyett.

Ők hasítanak a leginkább

A Netflix 21 százalékkal ugrott az elmúlt hónapban, ami a második legnagyobb emelkedés volt a Nasdaq 100 indexben. A kiemelkedő teljesítményben az is szerepet játszhat, hogy a vállalat éppen a múlt hónapban jelentette be, hogy tovább terjeszkedne Európában Németország és Franciaország irányába.

Az elektromos autókat gyártó sztár Tesla papírja 16 százalékot emelkedtek május 19-e óta. A kaliforniai székhelyű vállalat a várakozások szerint ráadásul idén 46 százalékos profitnövekedésre számíthat.

A Tesla mellett a TripAdvisor 19 százalékot ugrott az elmúlt hónap során. Az online utazási portál kilátásai sem rosszak, ugyanis éppen a múlt hónapban emelték meg a bevétel növekedési prognózisukat.

Bár a fenti papírok piacai nagyot fordultak a márciusban és áprilisban elszenvedett, összesen 23 százalékos esés után, nem mindenkinél ilyen fényes a helyzet. A Nasdaq-on jegyzett biotechnológiai és internetes vállalatok még mindig 9 százalékos mínuszban vannak a 2014-es csúcsaikhoz képest, a Twitter pedig idén eddig 39 százalékot esett.

A legnagyobb kockázat

„Jelenleg a fair árak magas végén tartózkodunk a részvénypiacon” – hangsúlyozta a Bloombegnek a Los Angeles-i High Mark Capital Management alapmenedzsere. „Továbbra is azt várom, hogy a jelenlegi környezet megváltozik, de már így is olyan hosszúra nyúlt ez az időszak, amire korábban senki nem számított. Néha a legnagyobb kockázatot éppen az jelenti, ha az emberek egyáltalán nem aggódnak” – tette hozzá.

Az S&P 500 index értékeltsége 17,9-szeresre emelkedett a jelenlegi nyereségek mellett, ami a legmagasabb szint 2010 óta. A Nasdaq Composite-on pedig 34,5-szörös forognak a részvények, a 2012-es 12,7-szeres után.

„A befektetők jelenleg élvezik a most látott piaci trendet” – jelentette ki egy másik elemző. „Felfelé haladtunk, és bár egyszer-egyszer visszaléptünk kissé, semmi sem tudta igazán kisiklatni a piacot.”

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Erős visszaesés a mobilcégnél »