A temetkezési törvényhez is hozzányúl a kormány

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Napi Gazdaság szerint még az idén a parlament elé kerül az 1999-es temetkezési törvény módosítása, a javaslatok 100 milliárd forintos piacot érintenek.

A lap csütörtöki száma ismerteti: az előterjesztők rendeznék például a hamvak elhelyezésének nyitott kérdéseit, korlátoznák a temetkezési vállalatok működését a kórházak körzetében, szabályoznák a díjszabásokról szóló tájékoztatást. A temetkezési szolgáltatásokban érdekeltek nehézségeit mindez azonban nem oldja meg, hiszen az általános pénzhiány itt is visszafogja a keresletet, a hozzátartozók jellemzően a legolcsóbb megoldásokat keresik, ez jelenik meg abban is, hogy mind többen viszik haza az urnákat - írja a lap.

A Napi Gazdaság szerint egyre több önkormányzat kényszerül arra, hogy saját kezébe vegye temetői üzemeltetését. A takarékosság meglátszik a temetőkön, ráadásul sok gondot okoznak a sírrongálók, illetve a temetők őrzése is drágul. A helyhatóságok egyre nehezebben birkóznak meg a köztemetésekkel is. Nem egy olyan ormánsági falu van, ahol idén eddig az elhunytak több mint felének búcsúztatását a helyhatóság állta, de a nagyvárosokban is nő a köztemetések száma - olvasható a lapban.