-->

A vártnál jobb időszakot zárt a Nokia és a Ferrari is

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az elemzői várakozásokat meghaladó negyedéves nyereségről számolt be a Nokia finn távközlési berendezés gyártó vállalat csütörtökön. A Ferrari tavalyi nyeresége pedig 38 százalékkal nőtt, részben az eladott járművek számának a bővülése és a bevételek emelkedése hatására.

Jobb, mint várták

A kamat- és adófizetés előtti eredménye (EBIT) 940 millió euró volt, meghaladva az elemzők által várt mintegy 788 millió eurót. A negyedév értékesítési árbevétele 14 százalékkal 6,7 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 7,7 milliárd euróról. A jelentés szerint a negyedéves eredményt segítette az Alcatel-Lucent felvásárlása, illetve a folyamatos költségcsökkentés.

A távközlési berendezés gyártók piacát uraló Nokia, Ericcson és Huawei hármas mostanában nehéz időszakot él át, mivel a 4G hálózatok kiépítésére adott megrendelések már 2015-ben tetőztek, viszont a következő, 5G technológia berendezéseinek piacra lépésére még éveket kell várni.

A finn cég korábban eladta mobiltelefon üzletágát a Microsoftnak. Jelenleg több ezer fős létszámleépítést hajt végre a Nokia, és 2018-ra éves szinten 1,2 milliárd eurót kíván lefaragni a költségeiből. A Nokia vezetése 0,17 euró osztalék fizetését javasolja részvényenként a 2016-os pénzügyi évre.

A Ferrari profitja 38 százalékkal nőtt

Az olasz luxusautó-gyár csütörtökön azt közölte, hogy a tavalyi adózott eredménye 400 millió euróra emelkedett az egy évvel korábbi 290 millió euróról.

A Ferrari tavaly 8014 autót adott el, 4,6 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, miközben bevétele 9 százalékkal 3,1 milliárd euróra emelkedett.

Az olasz járműgyártó az idei évre még több, 8400 autó eladásával számol a tavalyit meghaladó, 3,3 milliárd eurós bevétel mellett.

A Ferrari a múlt év elején kivált anyavállalatából, a Fiat Chryslerből, és önálló részvénytársasággá alakult. A milánói tőzsde csütörtöki napján 3,47 százalékos pluszban zárt a Ferrari árfolyama.