-->

A vártnál nagyobb volt az Alphabet bevétele

| forrás:
mti
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A vártnál nagyobb bevételt ért el az Alphabet amerikai technológiai cég, a Google anyavállalata az idei első negyedévben még úgy is, hogy a vállalatok drasztikusan visszafogták kiadásaikat, köztük a reklámokra költött pénzeket a koronavírus-járvány miatti gazdasági aggodalmak közepette.

A New York-i tőzsde keddi zárása után közzétett gyorsjelentés tanúsága szerint az Alphabet bevétele a március 31-én végződött negyedévben éves összevetésben 13 százalékkal, 41 milliárd 159 millió dollárra emelkedett, meghaladva a 40,3 milliárd dolláros elemzői várakozást. A Google hirdetési bevételei, amelyek a teljes bevétel oroszlánrészét adják, 10,4 százalékkal 33,76 milliárd dollárra emelkedtek.

Egyes elemzők arra számítanak, hogy akár 20 százalékkal is csökkenhetnek a reklámbevételek a következő negyedévekben, mivel a járvány miatt a szállodák, légitársaságok, filmstúdiók és más, jellemzően nagy reklámköltséggel dolgozó társaságok drasztikusan visszavágták kiadásaikat. Az Alphabet azt tapasztalta, hogy a hirdetésekből származó bevételek - ez a legjelentősebb tétel - 5 százalék körül mértékben csökkentek márciusban, csakúgy mint áprilisban. Ruth Porat pénzügyi igazgató azonban arra figyelmeztetett, hogy nem biztos, hogy tartható ez a trend, így a második negyedév nehéznek ígérkezik. A

z amerikai számviteli szabvány (GAAP) szerint számolva az Alphabet üzemi nyeresége éves összevetésben 19 százalékkal, 7,97 milliárd dollárra emelkedett január-márciusban, az üzemeltetési haszonkulcs pedig 18 százalékról 19 százalékra kúszott fel. A nettó nyereség 6 milliárd 836 millió dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 6 milliárd 657 millió dollárral. Az egy részvényre jutó nyereség hígított értéke 9,87 dollárt tett ki, míg a tavalyi első negyedévben 9,50 dollárt. Elemzők nagyobb nyereséget vártak, 7,21 milliárd dollárt, részvényenként 10,40 dollárt. Az Alphabet 3,31 százalékos mínuszban, 1233,67 dolláron zárt kedden a New York-i tőzsdén, az egy évvel korábbihoz képest 4,19 százalékkal alacsonyabb szinten.

A gyorsjelentés közzététele után az elektronikus kereskedésben jelentősen megugrott az árfolyam, a szerdai nyitás előtt egy órával 6,9 százalékos pluszt mutatott. A nagy amerikai internetes szolgáltató társaságok közül ezúttal az Alphabet volt az első, amely közzétette negyedéves gyorsjelentését, mintegy előzetes tájékoztatást nyújtva arról, hogy mi várható a következő napokban. A reklámok értékesítésében rivális Facebook árfolyama több mint 3 százalékkal, míg a Microsofté 1,7 százalékkal, az Amazoné 1,4 százalékkal, az Apple-é pedig 0,9 százalékkal emelkedett az elektronikus kereskedésben.