A végét járja a bikapiac - vajon ki mikor húzza be a féket?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A bikapiac egyelőre változatlan, de már az utolsó szakaszában jár. A stabil globális növekedés és az erős hozamok támogatást jelentenek a részvényeknek. A szórványosan felbukkanó magas értékeltségek több eszközosztálynál is kezdenek gondot okozni. A kötvénypiacokat a jegybanki politika, az inflációs adatok és Kína kilátásai fogják mozgatni,  és továbbra is magas a politikai ballépések kockázata - olvasható a Fidelity összefoglalójában, amelyben a részvények, kötvények és alternatív eszközök kilátásairól írnak.

Mi vár a részvényekre?

A bikapiac az utolsó szakaszában jár, és ilyenkor az dönt, hogy ki mer később fékezni. Az eredménynövekedés még egyenletes, és a kötvényekhez viszonyított értékeltségek is a részvényeknek kedveznek.

Az amerikai körülmények még mindig viszonylag kedvezőek a részvények számára. A növekedés se nem gyorsul, se nem akadozik, így továbbra is a technológiai részvényeken  maradhat a fókusz.

Európában enyhültek a politikai aggodalmak, az eredmények és az értékeltségek magukhoz tértek, ami jót tett a részvényeknek. A könnyű hozamok időszaka elmúlt – mostantól a részvénykiválasztásé lesz a főszerep.

Az ázsiai és csendes-óceáni térségben, miután bejelentették, hogy a kínai részvények bekerültek az MSCI-indexbe, a befektetők érdeklődése Kína felé fordult. A kínálati oldalon végrehajtott reformok biztatóak, és több új lehetőséget is megcsillantanak a részvénykiválasztás terén.

A japán gazdaság egészséges ütemben nő, de az infláció továbbra is elmarad a várakozásoktól. Úgy véljük, a legjobb lehetőségek az alacsony és közepes tőkekapitalizációjú vállalatokban - áll az összefoglalóban.

EMEA/Latin-Amerika esetében a globális növekedés gyorsulása és a gyenge dollár kedvező feltételeket teremt a feltörekvő piacok számára. Az alapanyag-részvények árfolyamának jót tesznek a kedvező kilátások.

Arról is írnak, hogy a globális ágazatoknál  jelentős mértékű innováció miatt a technológiai papírokat továbbra is kedvező színben látják, csakúgy, mint a távközlési részvényeket azokon a piacokon, ahol e cégeknek van ármeghatározó erejük. Az energiaipari papírokkal kapcsolatban azonban vannak fenntartásaik.

A kötvényjellegű eszközök jövője

A Fed kamatláb-döntései jelenleg az inflációs adatok függvényében alakulnak. Úgy véljük, az USA jegybankja nagyon óvatosan fog csak beavatkozni, és a hozamokat továbbra is limitálni fogja - írja a Fidelity.

A inflációhoz kötött kötvényeknél Európában és az Egyesült Királyságban kínálkozik néhány lehetőség, de bikapiaci trendek az USA-ban mutatkoznak, ahol a headline maginfláció több havi gyengélkedés után augusztusban megindult felfelé.

A befektetési minősítésű kötvényekkel kapcsolatban az értékeltségek óvatosságra intenek, mivel a jegybankok az eszközosztálynak eddig komoly hátszelet fújó intézkedéscsomagok fokozatos kifuttatására készülnek.

A magas hozamú kötvények esetéban a további szpred-szűkítés lehetőségei korlátozottak, ezért a szakértők szerint érdemes lehet még némi puskaport szárazon tartani.

A feltörekvő piaci kötvények eszközosztálya jól teljesített, de konszenzusos jellegűvé vált, és mivel az értékeltségek jelenleg historikusan magasnak mondhatók, a kockázatok túlsúlyban lehetnek a növekedés esélyéhez képest.

Mire számíthatunk az alternatív eszközök terén?

A kereskedelmi ingatlanok terén az erős gazdasági fellendülés és a változatlan monetáris politika párosa kedvező hatással lenne a piacokra Európában. Jelenlegi stratégiánk core plus/value add jellegűnek mondható - áll a kitekintőben.

Az Egyesült Királyságban azonban a Brexit miatt borús gazdasági kilátások számítanak a legkedvezőtlenebb hatásnak. Ha a bérleti jogviszony biztonságára és a stabil bérlők kiválasztására összpontosítunk, akkor megvan az esély arra, hogy a piaci átlagnál jobb eredményeket érjünk el.

Árupiacok esetében az energiaipari fundamentális adatok rövid távon pozitívak, de a középtávú kilátásokat behatárolja az észak-amerikai palaolaj-kitermelők kínálati oldalról megnyilvánuló rugalmassága.

Az infrastruktúra továbbra is hasznos lehet a hozamok diverzifikálása céljából. Kedvencünk a megújuló energiaforrások szektora, amely jellemzően magasabb hozamokat kínál, emellett az itt megvalósuló beruházások hitelhányada is alacsonyabb - írja a Fidelity.

Vajon meddig tart még a jó világ?

A második világháború óta második leghosszabb, de kétségkívül a leggyűlöletesebb bikapiac csak nem akar véget érni, miközben a befektetők napról-napra jobban aggódnak.

Az értékeltségek egyes területeken kétségtelenül egyre túlfeszítettebbek, de összességében még mindig nem érték el a 2000-ben látott csúcsokat. Ami a fundamentális adatokat illeti, tovább tart a kellemes, alacsony növekedéssel és alacsony inflációval jellemezhető környezet, mely már egy ideje kedvező feltételeket teremt a piacok számára.

A fő mutatók némi javulást értek el, a növekedés valamivel összehangoltabb lett, míg az USA visszafogott inflációja – a szűk munkaerőpiac ellenére is – elhitette a piacokkal, hogy a Fed által meghirdetett alapkamat várható alakulása még ad némi mozgásteret nekik.

A befektetők ilyenkor kényelmetlen helyzetben vannak: az dönt, hogy ki mer később fékezni. Ráadásul úgy kell a gázon tartaniuk a lábukat, hogy közben megfelelő intézkedésekkel kezelniük kell a portfóliójuknak a gazdasági csökkenéshez kapcsolódó kockázatait is.

Az utolsó szakasz kapcsán két lehetőséget látnak a szakértők: vagy jön a klasszikus, felpörgésből koppanásba torkolló szcenárió, amikor a ciklus végén a részvények árfolyama hirtelen megugrik, vagy – és ez az enyhébb változat – a piac oldalazni kezd, az átlagos piaci szintek sodródnak, de a felszín alatt jelentős értékeltség-változások zajlanak. 

A jelen befektetési kitekintő reprezentatív módon foglalja össze a Fidelity befektetési teamjeinek véleményét.

Ezt olvasta már?

Csökkent a kincstárjegy hozama »