A Xiaomi kibocsátása nem piskóta

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A kínai Xiaomi Corp. a tervezett ársáv alsó határán árazta be hongkongi részvénykibocsátását és ezzel 4,72 milliárd dollár tőkére tett szert a Reuters hírügynökségnek a tranzakcióhoz közel álló forrásokból származó információi szerint.

A Xiaomi 17 hongkongi dolláron (2,17 amerikai dollár) árazta be kibocsátását, a korábban jelzett 17-22 hongkongi dolláros jegyzési sáv alsó határán. A Xiaomi részvényekkel július 9-én kezdik meg a kereskedést a hongkongi tőzsdén. A 17 hongkongi dolláron kibocsátott 2,18 milliárd részvény négy éve a legnagyobb tőkeemelés egy technológiai vállalattól a világon. Az Alibaba Group Holding Ltd. 2014-ben vont be 25 milliárd dollár tőkét részvénykibocsátással a New York-i tőzsdén.

A Xiaomi kibocsátásából 548 millió dollárt jegyzett le hét technológiai nagyvállalat, közöttük az amerikai Qualcomm félvezetőáramkör-gyártó és a China Mobile Ltd. mobilhálózati-szolgáltató vállalat. A Xiaomi eredetileg 10 milliárd dollár értékben akart tőkét emelni egy hongkongi és egy kínai értékpapírpiaci kibocsátással, az utóbbi tervet azonban az értesülések szerint a kínai értékpapír felügyelettel kialakult vita miatt végül ejtette. A Xiaomi nem kommentálta a kibocsátás árazására vonatkozó médiaértesüléseket. A kínai értékpapír felügyelettel kialakult vitát viszont a Xiaomi cáfolta.

A Xiaomi kibocsátását megelőzően a hongkongi tőkepiacon már 6 milliárd dollár értékben bocsátottak ki részvényeket az idén és még számos nagy kibocsátás van készülőben, többek között a mobilszolgáltató-cellákat üzemeltető China Tower, a Meituan Dianping online élelmiszer házhozszállító-szolgáltató. Az amerikai-kínai kereskedelmi viszály tükrében a Xiaomi kibocsátásának a piaci fogadtatása jelzésértékű lehet a többi részvényt kibocsátani készülő vállalat számára.

A 2010-ben alapított Xiaomi 2017-re már a világ negyedik legnagyobb okostelefon gyártójává nőtte ki magát. Tavaly a globális okostelefon forgalom kismértékű csökkenése ellenére is megduplázta eladásait.