A zöldnél is zöldebb

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

A napenergia tiszta, olcsó és emberi léptékkel mérve korlátlan. Hazánk annak ellenére is messze elmarad a természetes napsugárzás energetikai célú hasznosításában az európai átlagtól, hogy adottságaink meglehetősen szerencsések.

Bár nálunk nem annyira bőséges ez a forrás, mint mondjuk a napfényes Spanyolországban, de közel sem oly beruházás igényes ez az iparág, mint a jóval hűvösebb éghajlatú Németországban. A napenergia hazai részaránya ma még alig mérhető, a következő évekre tervezett fejlesztések nyomán is csak a 3 százalékos részarányt prognosztizálják 2020-ra.

Totana naperőmű, Spanyolország (Fotó:ABB)

Kevesen tudják, de Magyarország átlagosan annyi Napból érkező sugárzási energiára számíthat évente, hogy minden négyzetméternyi vízszintes felületre egy közepes háztartás féléves villamosenergia-igénye érkezik. Még egy felhőtlen téli napon is 3-4 kilowattóra nyerhető négyzetméterenként, így hazánk egész területe egységesen alkalmas a fotovillamos (PV) rendszerek telepítésére. Ez a napenergiát átalakító elem, vagyis az úgynevezett PV-panel a Napból érkező fotonok energiáját elektromos energiává alakítja át, amit azután a fogyasztókhoz és a közcélú hálózatba lehet juttatni.

A PV-rendszerek, vagyis a fotovillamos energia átalakító-, szállító- és védelmi megoldások terén Magyarországon is élen jár az ABB. Az energetika és az automatizálás területén elkötelezett és globális piacvezető cég hosszú évek óta kínál olyan termékeket és megoldásokat, amelyek segítségével csökkenthetők az emberi tevékenység környezetre gyakorolt negatív hatásai. Ebben a környezettudatos felelősségvállalásban kiemelt szerepe van a megújuló energiaforrások felhasználásának, és a szükséges műszaki háttér biztosításának is. A magyar napenergia piacon is minőségi termékek széles palettájával teszik lehetővé, hogy a partnerek, ügyfelek maximalizálhassák termelékenységüket, ezért a napenergia jobb hasznosítása érdekében mind fotovillamos (PV), mind koncentrált napenergiás (CSP) komplett rendszerekhez is kínálnak versenyképes megoldásokat. Referenciaként szolgálhatnak az olaszországi telepítések, ahol több mint 400 erőműben biztosította a vállalat az energiaelosztást. A legnagyobb egységteljesítményű fotovillamos erőmű több mint 30 megawatt beépített teljesítménnyel üzemel.

Totana naperőmű, Spanyolország (Fotó:ABB)

Nem csak fejlesztője, gyártója, szállítója és szerelője a napenergia rendszereknek az ABB, de egyúttal olyan környezettudatos társaság, amely ügyel arra, hogy a saját üzemi körülményei is zöldek legyenek. Jól példázza ezt a törekvést a cég fóti kompakt transzformátor állomás (CSS) gyára, amely az egyik legzöldebb ipari létesítmény lesz Magyarországon. A gyártóüzem kiszolgálására 30 kW teljesítményű naperőművet építenek, amely évi 28 MWh-s termelésével 14 tonna CO2 kibocsájtást takarít meg. Az idén novemberben induló naperőmű a gyártósor energiaigényének a felét biztosítja átlagosan, de napos időben ez az arány akár 70 százalékra is felfuthat. A gyárban még az anyagmozgatás is zöld energiával történik majd, hiszen az elektromos targonca akkumulátorát, sőt az akkumulátoros kéziszerszámokat is napenergia segítségével töltik fel. A napenergia felhasználásának hazai elterjedésére nézve, az is reményt keltő körülmény, hogy a fóti projekt teljes egészében magyar kivitelezésű, még a beépítésre kerülő napelemeket is hazánkban gyártják.