Akadnak jó belépési pontok a magyar piacon

| forrás:
TF
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

A vezető részvények közül a MOL és a Magyar Telekom részvényei vételre ajánlottak a jelenlegi szinten, míg a Richter és OTP esetében inkább a tartás, korrekciókban felhalmozás javasolt. Az Equilor vezető elemzője, Kiss Mónika sorra vette a magyar blue chip részvényeket.

A videó kattintásra indul.

Idén nyáron folytatódott a BUX menetelése, és újabb történelmi csúcsot állított be a hazai index. Fordulatra utaló jelek egyelőre nem láthatóak, de kisebb-nagyobb negatív korrekciók jöhetnek, ezért az aktívabb befektetés-kezelés ajánlott. A magyar gazdaság rövidtávú kilátásai kedvezőek: 3,7 százalék körüli gazdasági növekedés és 2,4 százalékos infláció mellett a következő évben az euró árfolyama változatlanul 303-318 forint között mozoghat - mondták el az Equilor Befektetési Zrt. elemzői budapesti sajtóbeszélgetésükön.

A magyar tőzsde jó teljesítménye elsősorban a vállalti fundamentumoknak, a pozitív makrogazdasági folyamatoknak, illetve a piacokon továbbra is rendelkezésre álló, jelentős pluszlikviditásnak köszönhető.

Forrás: Equilor

Így állnak a blue chipek

A vezető részvények közül a MOL és a Magyar Telekom részvényei vételre ajánlottak a jelenlegi szinten, míg a Richter és OTP esetében inkább a tartás, korrekciókban felhalmozás javasolt – mondta el Kiss Mónika, vezető elemző.

A MOL kiváló félévet zárt, és felfelé módosította éves előrejelzését. Az olajipari vállalat stratégiájának megvalósítása is jó úton halad, ezt erősítik a megvalósított beruházások. A papír árfolyamát a részvényfelaprózás mozgathatja meg, amely idén szeptemberben zárul le. A részvény célára 26140 forint.

A Magyar Telekom papírjára a vételi ajánlás mellett 577 forintos célárat határozott meg az Equilor. A vállalat negyedéves jelentése pozitív meglepetést hozott. Ugyanakkor az osztalék emelése nem várható több okból sem. A roamingdíjak eltörlése a bevételek csökkenését hozhatja, bár európai versenytársaihoz képest még jobb helyzetben van a Telekom. Emellett 2020-ig több frekvenciaaukció is lesz, amelynek kérdésesek a költségei. A DIGI belépése a magyar piacra szintén hátrányosan érintheti a céget.

Az OTP árfolyamának raliját a második negyedéves gyorsjelentés támogatta. A fellendülő lakossági fogyasztás és hitelezés segítette a jó eredményeket. Emellett a három új akvizíció bejelentése is pozitív hatással volt a papírra. A célára jelenleg 10672 forint.

A Richter erős értékesítési számokat jelentett, és ennek köszönhetően emelte meg a cég a bevételi várakozásokat. A jó hírek ellenére nincs most rövid távú impulzus, ezért felhalmozás mellett 7046 forintos célárat határoztak meg a papírra.

Mi várható a magyar gazdaságtól?

Magyarországon a gazdasági növekedés üteme a második negyedévben elmaradt a várakozásoktól, éves alapon 3,2 százalékos volt a bővülés a várt 3,6 százalékhoz képest, ehhez képest a GDP-bővülés 2017-ben 3,7, jövőre pedig 3,3 százalék lehet -mondta Szántó András, a társaság lakossági üzletág igazgatója. Az infláció növekedése idén 2,4, jövőre 2,8 százalék lehet, amelynek ütemét a rendkívül alacsony importált infláció és a jövő évi áfakulcs csökkentések lassíthatják. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfontosabb monetáris eszköze 2015 óta a három hónapos futamidejű MNB-betét, melynek keretösszege folyamatosan, legutóbb idén júniusban csökkent (500 milliárdról 300 milliárd forintra). Az MNB következő ülésén további 100-200 milliárd forintos csökkentés jöhet, a későbbiekben pedig ez az eszköz meg is szűnhet, így a jelenlegi laza monetáris politika a korábban vártnál is hosszabb ideig fennállhat. Az alapkamat tartósan, 2019-ig 0,9 százalék marad - mondta az igazgató.

Az MNB mozgástere továbbra is tág, amit az uniós likviditásbőség is támogat, miközben a kedvező fundamentumok miatt a forint erősödik. A hazai fizetőeszköz erősödésével kapcsolatban a fő kérdés, hogy az hol lépi át az MNB ingerküszöbét, és hol van az a szint, ahol már szóbeli intervencióval próbálják megállítani az erősödést. Az Equilor várakozása szerint a 300 forintos eurószint lehet az a lélektani határ, ahol sor kerülhet a beavatkozásra. A következő évben az euró árfolyama maradhat a korábban megjelölt 303-318 forintos sávban, idén a sáv erősebb felén (305), míg jövő év végén a gyengébbiken (312).

Ezt olvasta már?

Rombolt Európában a nagyok viszálya »