Alig mozdult Amerika

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Vegyesen zártak pénteken a New York-i értéktőzsde főbb mutatói.

A harminc vezető iparvállalat Dow Jones indexe 20,75 ponttal, 0,11 százalékkal, 19 171,18 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutató 0,95 ponttal, 0,04 százalékkal nőtt, 2192,03 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 4,55 ponttal, 0,09 százalékkal emelkedett, és 5255,65 ponton zárt.

Pénteken elsősorban a pénzügyi, banki részvények gyengültek és leginkább az S&P-500 és DJIA-30 indexeket terhelték meg, miközben a Nasdaq Composite index a technológiai ágazatoktól kapott pozitív lökést.

Vegyesen zártak csütörtökön a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.

Csúcsok csúcsok hátán

A főbb indexek a csúcsok sorozatát állították be az elnökválasztás óta eltelt három hét alatt. Az új elnöktől a tőzsdei befektetők piacbarát növekedésösztönző politikát várnak. Az elnökválasztás eredménye leginkább a banki és a hagyományos ipari részvényeknek kedvezett.

Az S&P-500 index pénzügyi alindexe három hét alatt 13 százalékkal, iparvállalati alindexe pedig hét és fél százalékkal erősödött. Ekkora emelkedés után már szükségszerűvé vált némi negatív korrekció is. Pénteken az S&P-500 pénzügyi alindexe több mint egy százalékkal esett. A Goldman Sachs részvénye négy napja első alkalommal gyengült és a legnagyobb terhet rótta a DJIA-30 indexre. Az S&P-500 index legnagyobb hátráltatói pedig a Bank of America, a Citigroup és a Wells Fargo voltak.

Az S&P-500 index ipari alindexe viszont alig változott pénteken. Napközben az amerikai gazdaság bíztató kilátásaira következtetni engedő makroadat érkezett a foglalkoztatás vártnál nagyobb mértékű növekedése és a kilenc éve legalacsonyabb novemberi munkanélküliségi ráta formájában.

A kedvező foglalkoztatási adatok tükrében is szinte már biztosra vehető a Fed kamatemelése a jövő héten, amit viszont a piacok már beáraztak.

Tovább erősödött az olaj

Az amerikai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj ára 1,21 százalékkal állt magasabban hordónként 51,68 dolláron, a Brent nyersolajé pedig 0,96 százalékkal magasabban 54,46 dolláron. A két olajtípus ára a héten az OPEC termeléscsökkentő megállapodásának köszönhetően több mint tíz százalékkal emelkedett.

Az arany határidős jegyzése 0,72 százalékkal unciánként 1177,80 dollárra emelkedett. A dollár gyengült, a dollár-index 0,4 százalékkal 100,7 pontra csökkent. Az eurót 0,13 százalékkal jegyezték erősebben 1,0673 dolláron.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Reggelhez képest javított a forint »