Bővült a kiskereskedelmi érdekeltség

| forrás:
Alteo
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Az ALTEO Csoport 2018 első félévében összesen 351 millió forintos nettó eredményt ért el, a teljes árbevétele 9 milliárd 277 millió forint volt, amely 642 millió forinttal több az előző év azonos félévéhez képest - derül ki a vállalatcsoport IFRS szerinti konszolidált beszámolójából.

Az első félévet az ALTEO 936 millió forintos EBITDA-értékkel zárta. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat árbevételének növekedése elsősorban a villamosenergia- és földgáz- kiskereskedelmi szegmens 43 százalékos bővülésének köszönhető, ami kompenzálta a KÁT-ból kiesett szélerőművek és kivitelezési munkák volumenének csökkenését.

2018 első felében az ALTEO Csoport tevékenységének elsődleges fókuszában a 2016. negyedik negyedévében megvalósított sikeres nyilvános részvénykibocsátásból, továbbá nyereséges működéséből származó jelentős forrásmennyiség folyamatos és megfelelő megtérülést biztosító befektetése, valamint a meglévő portfólió optimális üzemeltetése, illetve a jövőbeli növekedés megalapozása állt.

Az EBITDA a tavalyi év azonos időszakához képest 26 százalékkal csökkent, 936 millió forintra. A visszaesést elsősorban a KÁT-ból kiesett szélerőművek alacsonyabb EBITDA-ja, a megnövekedett CO2-ráfordítások és az intenzív befektetési, beruházási tevékenységhez kapcsolódó költségek, valamint ugyancsak ehhez kapcsolódóan a belső kivitelezési munkákra fordított nagyobb erőforrások okozzák. Ugyanakkor a Szabályozó Központ sikeresen integrálta a portfóliójába a KÁT-ból kiesett szélerőműveket.

"2018 július végére a már meglévők mellett megszereztük azokat a további projekteket is, amelyekbe a 2016 novemberi nyilvános részvénykibocsátás során bevont tőkét – projekthitelekkel kiegészítve – teljes egészében vagy már befektettük, vagy be tudjuk fektetni az elkövetkező hónapokban. Az első félév fontos eseménye volt a Zugló-Therm Kft. 51%-os részesedésének megszerzése. Emellett további három naperőmű projektet sikerült felvásárolnunk, ami lehetővé teszi, hogy a már meglévő 2 MW mellé még 18 MW-nyi naperőmű kapacitást építsünk meg. Ezek a naperőművek az építkezéseket követően tudnak hozzájárulni a vállalat EBITDA-termelő képességéhez. Az energiatárolós K+F+I projektünk első fontos mérföldköve is megvalósult augusztus végére: az energiatároló átadásra került, próbaüzemét megkezdhette. Az ALTEO tehát nagyon jó úton halad afelé, hogy 2019 első félévének végéig megvalósítsa a 2016 novemberében kitűzött 10-15 milliárd Ft körüli beruházási tervét, amelyek onnantól kezdve a cégcsoport eredményességében is meg kell mutatkozzanak. Ez az időszak az építkezésről, a beruházásokról szól, amelyekkel megágyazunk a jövőbeni stabil működésnek és növekedésnek. Így a 2018-ban még intenzívebbé váló beruházási-kivitelezési tevékenység miatt a cégcsoport erőforrásainak jelentős részét jelenleg a folyamatban lévő saját fejlesztései kötik le" – mondta az eredmények kapcsán Ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

A még 2017 decemberében megszerzett, már üzemelő domaszéki 2 MW-os naperőmű projekt mellett a Társaság a következő naperőmű fejlesztéseket kívánja megvalósítani a sikeres projekt akvizícióknak köszönhetően:
•    2018. május 17-én a Csoport megvásárolta a Péberény Kft. 100%-os üzletrészét, amellyel lehetősége nyílt, hogy Balatonberény külterületén egy 6,9 megawatt névleges teljesítményű naperőművet létesítsen.
•    Tavaly ősszel két monori fotovoltaikus projekttársaság megvásárlásáról írt alá magállapodást az ALTEO Nyrt. Ezek egyenként négy-négy 499 kilowattos naperőműegység építésére rendelkeznek engedélyekkel, amelyek mentén a vállalat, mint új tulajdonos 2018 folyamán megvalósítja a beruházásokat.
•    2018. július 23-án a Csoport megvásárolta a True Energy Kft. és az F.SZ. ENERGIA Kft. 100 százalékos üzletrészeit. Ezzel Nagykőrös külterületén egy közel 7 megawatt névleges teljesítményű naperőmű létesítésére nyílik lehetősége.

Az említett projektek sikeres megvalósítása esetén a Csoport naperőművi portfóliója a tervek szerint 2019 első félévében eléri a 20 MW-ot. Ugyancsak az idei év első felében zárult le az az akvizíciós ügylet, amely során az ALTEO tulajdonában lévő Sinergy Kft. megvásárolta az NKM Földgázszolgáltató Zrt.-től a Zugló-Therm Energiaszolgáltató Kft. 51 százalékos tulajdonrészét. Korábban 49 százalékos tulajdonrészt birtokolt a vállalatcsoport a 18 megawatt villamosenergia- és 17 megawatt hőteljesítménnyel rendelkező blokkfűtőerőműben, amelynek műszaki üzemeltetését is végzi, illetve amely az ALTEO Szabályozó Központjának is tagja már évek óta. A félév során fontos mérföldkőhöz érkezett a vállalat K+F projektje is, amelynek várható költsége összesen 1,1 milliárd forint lesz, és amelyre a társaság 500 millió Ft támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán: a napokban megkezdődött az akkumulátoros villamosenergia-tároló tesztüzeme, így megkezdődhet az üzemeltetési tapasztalatok begyűjtése.

Ezt olvasta már?

Nőtt az Alteo árbevétele és eredménye »