Alteo: új erőművel az üvegházhatás ellen

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Elkészült az Alteo új debreceni erőműve: a cégnek ez már a második erőműve a városban, amely a helyi hulladéklerakó telepen keletkezett depóniagázból állít elő villamos energiát - közölte ifj. Chikán Attila, az Alteo Nyrt. vezérigazgatója a keddi erőműavatáson.

Gázok semlegesítéséből energia

Az 500 kilowatt névleges teljesítményű kiserőmű évente 15 ezer tonna szén-dioxiddal egyenértékű üvegházhatású gázt semlegesít azzal, hogy átalakítja villamos energiává - tette hozzá.

A depóniagázas erőművek lényege, hogy a hulladéklerakókban keletkezett, energiatermelésre hasznosítható gázokat - főként a magas üvegházhatású metánt - összegyűjtik és elégetik, hogy ezzel hőt és villamos energiát állítsanak elő magas hatásfokon - magyarázta az erőmű működését a vezérigazgató.

Ifj. Chikán Attila hozzátette: az új erőmű a nyíregyházi és a másik debreceni erőmű mellett az Alteo csoport harmadik depóniagázt hasznosító egysége.

Üzelti tevékenység

A magyar tulajdonban lévő Alteo Nyrt. üzleti tevékenysége kiterjed a megújuló és a földgáz energiahordozókon alapuló energiatermelésre, az energiakereskedelemre, valamint a vállalatok számára személyre szabott energetikai szolgáltatásokra, fejlesztésekre.

A vállalat tavalyi árbevétele 13,9 milliárd forint volt, nettó eredménye pedig meghaladta a 800 millió forintot - hangzott el az erőmű átadásán. A társaság részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde standard kategóriájában kereskednek.

Fenntarthatóság és a hatékonyság

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere szerint az új erőmű megfelel a fenntarthatóság és a hatékonyság követelményének, ami fontos szempont a város gazdaságfejlesztésében.

Az önkormányzati energetikai fejlesztésekkel évi 4 ezer tonna csökkenést értek el az üvegházhatású gázkibocsátásban, az Új Főnix terv keretében megvalósuló fejlesztések pedig további 6 ezer tonna csökkentést tesznek lehetővé 2023-ra - ismertette Barcsa Lajos.

Hozzátette: a most körvonalazódó déli ipari park leendő befektetői közül már többen jelezték megújulóenergia-igényüket, a város önkormányzata legutóbb pedig 10 új elektromos töltőállomás létesítéséről döntött, amivel az elektromos autók terjedését szeretnék ösztönözni.

Milliárdos befektetésekkel erősít az Alteo
Az Alteo csoport 2017 első felében a befektetésekre fókuszált, amely mellett 8,6 milliárd forintos árbevételt és 1,2 milliárd forintos EBITDA-t ért el. A cég ezzel megalapozta a további növekedést, és tovább erősíti tevékenységét a megújulóenergetika terén - mondta ifj. Chikán Attila, a csoport vezérigazgatója keddi budapesti sajtóbeszélgetésén.

Ezt olvasta már?

Törvény a szénalapú energia leállítását »