Amerika elbizonytalanodott

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Jelentősen gyengültek csütörtökön a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 274,48 ponttal, 1,25 százalékkal 21 ezer 750,39 pontra esett vissza. Az S&P 500-as mutatója 38,05 ponttal, 1,54 százalékkal zuhant, és 2430,06 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 123,20 ponttal, 1,94 százalékkal hanyatlott, és 6221,91 ponton zárt.

Lelépnek a tanácsadók

Elemzők szerint a befektetőket elbizonytalanította az a hír, hogy a Fehér Ház ipari tanácsadó szervezetéből mind többen lépnek ki.

Legutóbb például Richard Trumka, a legnagyobb amerikai szakszervezeti szövetség, az AFL-CIO vezetője távozott, tiltakozásul amiatt, hogy szerinte Donald Trump amerikai elnök későn és nem egyértelműen ítélte el a neonácikat és a fehér fajvédőket a Charlottesville-i tüntetésen történt véres összecsapásokért.

Trumka már az ötödik, aki távozott az elnök ipari tanácsadó testületéből. Hétfőn a Merck gyógyszergyár elnök-vezérigazgatója, az afroamerikai Kenneth Frazier nyújtotta be lemondását.

Feszült viszony

A The Wall Street Journal című lap elemzése szerint a lemondások alaposan próbára teszik a Fehér Ház és a vállalati vezetők közötti, amúgy is feszült viszonyt. A lap szerint ugyanis az alkalmazottak, a fogyasztók és a politikai aktivisták egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a cégvezetőkre annak érdekében, hogy politikai kérdésekben is foglaljanak állást.

A tanácsadó testületből - már nem sokkal megalakulása után - kilépett Elon Musk, a Tesla és Robert Iger, a Disney elnök-vezérigazgatója. Ők amiatt tiltakoztak, hogy a Trump-kormányzat bejelentette, kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből.

A Fed is bekavart

A másik komoly tényező, ami csütörtök estig gyengítette a tőzsdemutatókat, az a bizonytalanság volt, hogy a Fed mikortól kezdi mérlegfőösszegének csökkentését.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét szerdán este hozták nyilvánosságra. Ebből kiderült, hogy a döntéshozók megállapodása szerint a következő, szeptember 20-án záródó kétnapos kamatalakító ülésen hozhatnak döntést arról, mikortól indítják el a kötvényállomány leépítését.

Szakértők szerint amennyiben szeptemberben nem indul el a mérlegfőösszeg-csökkentés, azt kedvezőtlenül fogadja majd a piac. A Fed mérlegfőösszege a pénzügyi válság idején végrehajtott kötvényvásárlások miatt 3 ezer milliárd dollárral 4,5 ezer milliárd dollárra duzzadt.

Gyengült az euró

Közép-európai idő szerint este fél nyolc körül a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 20 centtel (0,43 százalékkal) 46,98 dollárra emelkedett.

Az arany unciánkénti ára 0,75 százalékkal (9,55 dollárral) 1292,45 dollárra nőtt New Yorkban. A nemzetközi bankközi devizapiacon az euró 1,1745 dollárra gyengült a reggeli 1,1780 dollárról.

A BUX rekorddal, Európa mínuszokkal zárt
Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX azonban 295,20 pontos, 0,80 százalékos emelkedéssel, 37 187,29 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.

Ezt olvasta már?

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken »