Amerika mozgatja a világ piacait

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A Fed nyilatkozatai alapján a gyors ütemű kamatemelések hangulatromboló hatásától nem kell félni, az amerikai elnökválasztás kimenetele azonban hozhat kellemetlen meglepetést az utolsó hónapokban. Az ilyen típusú eseményekre általában nem érdemes befektetési stratégiát építeni, mivel a sokkokon hamar túlléphet a piac. Nem árt azonban óvatosnak lenni, mivel Trump győzelme - és ezzel egy, a piacok számára nehezebben kiszámítható gazdaságpolitika - esetén az árfolyamok le-föl ugrálása garantált. A K&H Alapkezelő szakemberei elmondják, mi várható az egyes befektetési eszközöknél az év hátralevő időszakában.

Elnökválasztás és Fed

A részvénypiacokat a következő hónapokban alapvetően két tényező fogja meghatározni: az elnökválasztás és a Fed decemberi kamatdöntése. Az elnökválasztás közeledte és továbbra sem egyértelmű kimenetele miatt növekvő árfolyammozgásra, és az év eleje óta tartó emelkedés után korrekcióra számítunk a fejlett részvénypiacokon.

Az egyre szeszélyesebbé váló tőzsdék miatt óvatosság indokolt, ami a befektetők részéről kockázatkerülést, a Fed részéről a kamatemelés csúsztatását eredményezheti. Ha az alap forgatókönyv érvényesül, tehát Clinton nyer, és a Fed decemberben kamatot emel, az alapvetően nem kell, hogy rosszul érintse a részvénypiacokat.

A kamatemelés hatására emelkedő kötvényhozamok azonban elképzelhető, hogy inkább a kötvénypiacra vonzzák majd a befektetőket, ami átmenetileg okozhat visszaeső érdeklődést a tőzsdék iránt.

Mi van a régióval?

A feltörekvő részvénypiacokon az év eleji olajárzuhanás komoly sokkot okozott, de az év közben visszapattanó árfolyam ismét felfelé húzta - elsősorban az olajexportáló országok miatt - a feltörekvő tőzsdéket.

A régiónak az is jót tett, hogy a tavaly év végi kamatemelést követően a Fed idén egyelőre nem folytatta a kamatemelési ciklust. Ha azonban a Fed szigorít, úgy a szűkülő dollár-likviditás leginkább a feltörekvő régióból fogja elvonni a tőkét, ami a feltörekvő részvény- és a kötvénypiacok számára egyaránt negatív hatású.

A hazai részvénypiac esetében alapvetően a feltörekvő tőzsdéken várható trend érvényesül majd, tehát a fokozódó bizonytalanság a részvényárfolyamok korrekciójában csapódhat le. A BUX ugyanakkor relatíve még mindig alulértékelt, olcsóbb a többi feltörekvő tőzsde átlagos értékeltségéhez képest, ezért ha a befektetőek kockázatosabb eszközt keresnek, úgy a hazai tőzsde kedvező lehetőséget kínál. A tavalyi évhez hasonlóan ezért idén is ez lehet az egyik legjobban teljesítő befektetés.

Felülteljesíthet a hazai kötvénypiac

Alapvetően a jegybankok politikája határozza meg a kötvénypiacok irányát, ezért a Fed kamatemelése miatt átmeneti ingadozás várható. Az euroövezetben a perifériás országok esetében továbbra is kifejezetten alacsonyak a hozamszintek, ezért egy esetleges hozamemelkedés nem jelenthet problémát az adósságszintek fenntarthatósága szempontjából.

Akár Trumpot, akár a Fed várható kamatemelését nézzük, az rossz hír lehet a feltörekvő kötvénypiacok számára, mivel a fokozódó bizonytalanság és a kamatemelés hatására növekvő kötvénypiaci hozamok erőteljesebben a fejlett kötvénypiacokra vonzhatják a befektetőket.

A hazai kötvénypiac felülteljesítő maradhat, hiszen az S&P felminősítése, illetve a háromhavi betétállomány korlátozása egyaránt pozitív hír volt a magyar állampapírok szempontjából. A nem is olyan távoli jövőre nézve pedig a Moody’s várható felminősítése ismét jó hír lesz a kötvénypiac számára.

Visszagyengülhet a forint

Az euró/dollár viszonylatban az előttünk álló negyedévben egyértelműen a dollár erősödésére számítunk, mivel a Fed kamatemelése erősítheti az amerikai devizát, míg a Deutsche Bank körüli bizonytalanság, illetve a britek kilépése után fokozódó elszakadási törekvések (lásd a katalánok esetében) negatívan hatnak az euróra.

A forint eközben az év végéhez közeledve visszatérhet a 310-315 közötti sávba az euróval szemben, mivel a forint szempontjából egyértelműen előnyös felminősítések mellett a jegybank várhatóan szóbeli intézkedéssel, illetve a három hónapos betétállomány további korlátozásával támogathatja majd a forint gyengítését.

Bizonytalan árupiac

Az olaj esetében továbbra sem tisztul a köd, hiszen nem tudni, hogy az OPEC által bejelentett kitermelés-korlátozás a gyakorlatban mennyire valósul majd meg. Ami biztos, hogy Líbia és Nigéria újra bekapcsolódott a termelésbe, ami még fokozódhat.

Az arany szempontjából a Trump keltette feszültség, valamint az egyre inkább visszatérő infláció hatására emelkedhetnek az árak, azonban a jelenlegi szinteken ez inkább védelmet, semmint komolyabb hozamlehetőséget hordoz.

Ezt olvasta már?

MNB: 38 milliárd forinttal csökken a devizaswap-állomány »