Amerika újra fogyaszt

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Vegyes képet mutat az IT szektor a tengerentúli gyorsjelentési szezonban, ráadásul még nagyágyúk számaira vár a piac, de annyi már bizonyos, hogy az amerikai fogyasztó teszi a dolgát.

Nem könnyű gyors mérleget vonni az egyes szektorok teljesítményéről a tengerentúli gyorsjelentési szezonban. Korábban ugyanis megszokhattuk, hogy a pénzügyi szektor kezd, aztán a szezon derekán következnek az IT cégek, hogy a fogyasztási cikkek gyártói zárják a sort. Egyedül az ipari gyártó cégek jelentettek szétszórtan. Nos, idén szinte minden szektor összevissza jelent.

Eltérő pályákra állhatnak

Vegyes eredményeket hozott a szétválasztás előtt álló eBay. A második negyedév során a cég árbevétele 4,38 milliárd dollárra nőtt, de így is elmaradt a piaci várakozásoktól. A növekvő bevétel mögött a PayPal részleg jó teljesítménye állt, ahol 16 százalékos bővülést tapasztaltak, miközben az eBay Marketplaces árbevétele 3 százalékkal csökkent. A tisztított részvényenkénti nettó profit 70 centről 76 centre emelkedett, felülmúlva a konszenzust.

A Paypal és az eBay a szétválasztást követően eltérő növekedési pályát mutathat, az előbbi esetében 15-18 százalékos bővülést várnak, míg az utóbbinál ez 3-5 százalék lehet – mondta Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője, hozzátéve: a gyorsjelentés mellett az eBay bejelentette, hogy az eBay Enterprise részleget 925 millió dollárért adhatják el a Permiranak.

Dollár hátán a Google

Mint mondta, a Google is várt felett teljesített a második negyedévben. Az árbevétel 11 százalékkal, 17,73 milliárd dollárra duzzadt. Ebből egyes tételeket leszűrve 14,35 milliárd dolláros működési bevételre tett szert a cég, amely felülmúlta a piaci várakozásokat. Gyorsjelentésében a társaság kiemelte, hogy a bevétel alakulására negatív hatással volt az erős amerikai dollár. A nettó eredmény 17 százalékkal emelkedett, így a C részvénysorozatra vetített tisztított nettó eredmény 6,99 dollárt tett ki, míg a piac 6,7 dollárral számolt.

Beadták az Intelt

Egy nappal korábban jelentett az Intel, melynek részvényei több mint 1,5 százalékos emelkedéssel fejezték be a zárás utáni kereskedést, másnap azonban beadták a papírt. Ennek kapcsán Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a vállalat hiába teljesített jól év/év alapon, a negatív befektetői reakcióhoz az is elegendő, ha a számok nem múlják felül a legoptimistább várakozásokat. Ebből azonban kár lenne messzemenő következtetéseket levonni.

Említést érdemel még a Netflix, melynek egyrészt 63 százalékot esett a nettó profitja, miután az agresszív terjeszkedési stratégia miatt a felvásárlások és az egyéb egyszeri tételek felemésztették a növekvő árbevételből származó jövedelmet - mondta Kiss Mónika (Equilor Befektetési Zrt.).

Igaz, még így is megugrotta a pesszimistább forgatókönyv szerinti lécet. Arról nem beszélve, hogy jelentősen javult a bevétel, mert a várt felett nőtt az előfizetők száma, köszönhetően az Egyesült Államokban rendkívül népszerű dél-amerikai sorozatoknak. Nem véletlen, hogy már a szerdai zárás utáni kereskedésben 10 százalékot ment a papír, amit csütörtökön újabb 18 százalékkal fejeltek meg. Igaz, ebből sem érdemes túlzó következtetéseket levonni, hiszen a Netflix lényegében egy internetes tévétársaság.

A fogyasztóval nincs gond

A szektor teljesítményének megítéléséhez érdemes megvárni a nagyágyúk – Apple, Microsoft – gyorsjelentéseit – vélekedett Blahó Levente (Raiffeisen), annyi azonban a Google számaiból is kitűnik, hogy az amerikai fogyasztóval nincsen gond. Korábban ugyanis kérdéses volt, hogy a vállalati számok vajon visszaigazolják-e a makroadatokat. Nos, a Google várakozáson felüli reklámbevételről adott számot.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Tőzsde - Vegyes mozgás az ázsiai piacokon »