Apró pluszokkal indult a nap Európában

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 3 perc

Emelkedéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken szerdán, de a nyereségek gyorsan lemorzsolódtak.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,01 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,32 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,05 százalékos pluszban nyitott, de tíz perccel később London 0,18 százalékos, Párizs pedig 0,07 százalékos mínuszban állt, Frankfurtban pedig 0,08 százalékra mérséklődött a nyereség.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,08 százalékos nyereségben indította a kereskedést.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pedig 0,68 pontos emelkedéssel, 37 954,97 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest tehát alig változott.

A kamatdöntést és a friss gazdasági előrejelzést közép-európai idő szerint este hét órakor teszik közzé, majd Jerome Powell, a Fed új elnöke sajtótájékoztatót tart.

Egyöntetű a várakozás, hogy a Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága 25 bázisponttal, 1,50-1,75 százalékra emeli az irányadó kamatsávot. A fő kérdés immár csak az, hogy idén még két alkalommal vagy háromszor lesz-e kamatemelés.

Egyes befektetők úgy hiszik, hogy a fiskális gazdaságélénkítő intézkedések és az inflációs nyomások erősödése a korábban várt három helyett inkább négy kamatemelést eredményez az idei évben.

Merre tart Budapest?

Enyhe emelkedésre, stagnálásra számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán a piaci szakértők.

Bukta Gábor, az Equilor elemzője kifejtette, hogy a befektetők kivárhatnak Nyugat-Európában és Magyarországon is, mivel a nap folyamán tartja kamatdöntő ülését az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. Ugyanakkor némileg tovább emelkedhet a BUX a hétfői nagy esést követően, vállalati hírek hiányában a blue chipeknél a technikai szintek kerülhetnek előtérbe.

Közölte: az OTP Bank szerda hajnalban tette közzé a közgyűlési tervezetét. A várakozásoknak és a korábbi kommunikációnak megfelelő mértékben emelkedhet idén az osztalék mértéke, miután a bank igazgatósága 219 forintos részvényenkénti kifizetést javasol a bank közgyűlésének.

Az elemző szerint az OTP-re nem lesz már hatással az osztalékjavaslat, miután a kifizetés mértékét a várakozásoknak megfelelően emelheti a bank.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője elmondta, hogy a magyar tőzsdén nagy mozgásra nem számít, stagnálás lesz a meghatározó. A vezető részvények közül a Mol és az OTP esetében nem várható jelentős elmozdulás, ugyanakkor a Richtert technikailag sebezhetőnek tartja.

Repkedtek a mínuszok Ázsiában

Ázsia és a csendes-óceáni térség tőzsdéin túlnyomórészt csökkentek az irányadó indexek szerdán. Tokióban ünnepnap miatt zárva volt a tőzsde.

A dél-koreai Kospi 0,02 százalékos mínuszban, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 viszont 0,23 százalékos pluszban zárt.

A vezető sanghaji index 0,27 százalékos veszteségben fejezte be a kereskedést, a hongkongi Hang Seng pedig 0,01 százalékos mínuszban állt a zárás előtt.

Euró és olaj

Az eurót 1,2277 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda reggel kilenc órakor, napi szinten 0,29 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul.

A legközelebbi, májusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,37 százalékos pluszban, 67,67 dolláron, a WTI pedig 0,31 százalékos nyereségben, 63,74 dolláron forgott.

Így telt a kedd Európában

Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék irányadó indexei kedden, a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyeltek az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kamatalakító testületének döntésére várva.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,25 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,74 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,57 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,58 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,63 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,57 százalékkal emelkedett.

A nap nyertese a pénzügyi szektor volt Európában, amelynek alindexe 1,4 százalékkal nőtt a kedvező gyorsjelentéseknek köszönhetően. 

A technológiai vállalatok árfolyama is emelkedésre váltott délután. A Bellway brit

ingatlanfejlesztő 3,5 százalékkal drágult, miután pénzügyi évének első feléről 17 százalékos profitemelkedést jelentette. 

A Bic francia tollgyártó vállalat árfolyama viszont 5,9 százalékkal esett, mert az UBS svájci nagybank eladásra változtatta ajánlását.

Korrigált kedden a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 265,20 pontos, 0,70 százalékos emelkedéssel, 37 954,29 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 10,8 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest. 

Kiss Nicholas, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője az M1 aktuális csatornán elmondta, az indexek a hazai és a nemzetközi részvénypiacokon is korrigálták a hétfői gyengébb teljesítményt. 

A BUX index a héfői 3 százalékos esés után kedden 0,7 százalékkal emelkedett, ismét egy fontos lélektani szinthez, a 38 ezer ponthoz közelít. Kiemelte, hogy a magyar piac az OTP és a Richter vezetésével tudott emelkedni. 

A gyógyszerpapírral kapcsolatban megjegyezte, hogy a reggeli órákban komoly eladási hullám kezdődött, még 5300 forint közeli szinteket is megjárt a Richter, onnan következett be fordulat, és jött létre a nap végére emelkedés, ami egy fontosabb technikai szint feletti zárást jelent. 

Hozzátette, elképzelhető, hogy a Richter esetében fordulat következett be, ami esetleg a hét további részében is kitarthat. 

A Mol 8 forinttal, 0,28 százalékkal 2892 forintra gyengült, 1,8 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények 140 forinttal, 1,24 százalékkal 11 450 forintra erősödtek, forgalmuk 5,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama nem változott, 445,50 forintot ért, forgalma 168 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 65 forinttal, 1,19 százalékkal 5510 forintra nőtt, forgalmuk 1,8 milliárd forintot ért el. 

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3890,45 ponton zárt kedden, ez 49,57 pontos, 1,29 százalékos emelkedés a hétfői záráshoz viszonyítva.

Pluszok Amerikában is

Erősödéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 116,36 ponttal, 0,47 százalékkal, 24 727,27 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutatója 4,02 ponttal, 0,15 százalékkal gyarapodott, és 2716,94 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 20,06 ponttal, 0,27 százalékkal emelkedett, és 7364,3 ponton zárt.

A kőolaj drágulása magával húzta az energiaipari cégek részvényeit, de a Facebook árfolyamának újabb zuhanása miatt a Nasdaq Composite és az S&P nagyon szerény nyereséget tudott felmutatni.

Az adatkezelési botrányba keveredett Facebook árfolyama 5,81 százalékkal, 162,54 dollárra esett, hétfőn 6,77 százalékot veszített értékéből. 

Az amerikai fogyasztóvédelmi felügyelet vizsgálatot indított, miután kiderült, hogy a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég több tízmillió Facebook-profilt használt fel a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban. A brit parlament és az Európai Parlament meghívta Mark Zuckerberget, a Facebook alapító-vezérigazgatóját, hogy magyarázatot adjon a személyes adatokkal való visszaélésre.

Ezt olvasta már?

Vegyes a hangulat az amerikai tőzsdéken »