Áremeléssel növelt profitot a Caterpillar

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Caterpillarnak, a világ vezető építőipari erőgépgyártójának az idei harmadik negyedévi adózott eredménye a szakértők által vártnál nagyobb mértékben, csaknem 50 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Ezt elsősorban az egyesült államokbeli eladások növelésével és a végtermékek áremelésével sikerült elérni. A vállalat az idei harmadik negyedévről 1,7 milliárd dollár, részvényenként 2,54 dollár adózott eredményt közölt az egy évvel korábbi 1,14 milliárd dollár, részvényenként 1,71 dollár után, ami 49 százalékos profitemelkedés. A szakértők szerényebb, 2,22 dolláros részvényarányos eredményre számítottak. A Caterpillar bevétele 4,6 százalékkal 16,45 milliárd dollárra nőtt a negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Az elemzők nagyobb, 16,77 milliárd dolláros bevétellel számoltak.

A Caterpillar a negyedéves adatok ismertetésével egy időben rontott idei eredményvárakozásán. Most úgy véli, hogy idei részvényarányos profitja 9-9,25 dollár lesz az eddig várt mintegy 9,60 dollár helyett. A cég várakozása szerint a jövő évi profitja és bevétele nagyjából megegyezik az ideivel, plusz/mínusz 5 százalék. Szakértők eddig 6 százalékos nyereségnövekedést és 4 százalékos bevételbővülést vártak 2013-ra.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Erőteljes növekedésről jelentett a CIG Pannónia »