Átmenetileg csökkentik a nyersacél termelést

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az ArcelorMittal átmenetileg csökkenti a nyersacéltermelést Európában, aminek az az oka, hogy gyengül a kereslet, miközben az import emelkedik, az energiaárak pedig elszabadultak.

A világ legnagyobb acélipari csoportja, a luxemburgi székhelyű ArcelorMittal hétfőn közölte, hogy egy időre leállítja krakkói gyárát, Spanyolországban pedig csökkenti a termelést. Emellett pedig a tervezettnél lassabb ütemben futtatja fel olaszországi leányvállalata, az ArcelorMittal Italie acéltermelését évi hatmillió tonnára, hogy "optimalizálja a költségeket", és a mennyiség helyett a minőségre összpontosítson.

Mindezek az intézkedések együttesen azt eredményezik, hogy az ArcelorMittal évesített acéltermelése nagyjából 3 millió tonnával csökken Európában. Nem volt könnyű meghozni ezeket a "sajnálatos", ámde "szükséges" döntéseket - hangsúlyozta Geert van Poelvoorde ügyvezető alelnök, az ArcelorMittal Europe Flat vezérigazgatója, hozzátéve, tisztában vannak azzal, hogy milyen kedvezőtlen hatást gyakorol mindez a munkavállalókra és helyi közösségekre.

Jelezte, ellenőrizni fogják, hogy kapnak-e szociális támogatást az érintettek erre az időszakra. Geert van Poelvoorde rámutatott, hogy Európában gyengült az acél iránti kereslet, miközben emelkedett az export, dacára az Európai Bizottság által bevezetett védintézkedéseknek. A február 1-jén bevezetett védővámok dacára tovább nőtt és rekordszintre jutott a laposacélimport Európában. Az ArcelorMittal a védőintézkedések megerősítését kéri, hogy a globális túltermelés közepette elejét vegyék az európai acélimport további növekedésének.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Lengyelországban nőtt az ipari termelés »