Az adócsökkentés nyertese lett a Bank of America

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A vártnál nagyobb mértékben emelkedett a Bank of America (BofA) profitja az idei első negyedévben, a magasabb kamatoknak és a hitelállomány növekedésének köszönhetően.

Az Egyesült Államok második legnagyobb bankja hétfőn közzétett gyorsjelentésében közölte, hogy január-márciusban 6,49 milliárd dollár, részvényenként 62 cent adózott eredményt ért el, szemben az egy évvel korábbi 4,84 milliárd dolláros, részvényarányosan 45 centes profittal.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Az észak-karolinai Charlotte-i székhelyű bank összbevétele 23,12 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 22,25 milliárd dollárról. A nettó kamatbevételek 5 százalékkal, 11,6 milliárd dollárra, a nem kamatjellegű bevételek pedig 3 százalékkal, 11,5 milliárd dollárra nőttek.

A FactSet pénzügyi szolgáltató által megkérdezett elemzők ennél gyengébb adatokat, 23,06 milliárd dolláros bevétel mellett 59 centes nyereséget vártak a MarketWatch amerikai gazdasági hírportál beszámolója szerint.

Emelkedő árfolyam

A vártnál jobb gyorsjelentés közzétételét követően a BofA részvénye 0,89 százalékos nyereségben, 30,08 dolláron állt a New York-i tőzsde nyitása előtti elektronikus kereskedésben.

Az egy évvel korábbihoz képest 33,4 százalékkal nőtt a Bank of America árfolyama, nagyobb mértékben a 30 legfontosabb amerikai vállalat tőzsdei állapotát tükröző index, a Dow Jones Ipari Átlag (DJIA) 19,1 százalékánál.

A befektetők az idei első negyedév számai alapján tudják pontosan felmérni, hogy a decemberben elfogadott amerikai adóreform mennyire tudja növelni a vállalatok nyereségességét. A társasági adókulcs csökkentésének - 35 százalékról 21 százalékra - éppen a bankszektor az egyik legnagyobb kedvezményezettje.

Szép számok a bankoktól

Pénteken már több bank is közzétette legfrissebb eredményszámait. A vártnál nagyobb első negyedéves profitról számolt be a Citigroup pénteken az alacsonyabb adók és a nagyobb kamatbevételek hatására. A vagyona alapján negyedik legnagyobb amerikai bank adózott eredménye 4,62 milliárd dollár lett a március végével záródott három hónapban. Ez 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 4,09 milliárd dollárt.

A részvényarányos eredmény 1,35 dollárról 1,68 dollárra ugrott, nagyobb lett a szakértői várakozások átlagában szerepelt 1,61 dollárnál.

Ugyancsak pénteken a Wells Fargo negyedéves adózott eredményének 6 százalékos bővüléséről, a JP Morgan Chase pedig profitjának 35 százalékos növekedéséről jelentett.

Ezt olvasta már?

Egyablakos bankváltás - mi is az? »