Az adóreform lett a tőzsdeindexek személyi edzője

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Vegyes indexekkel indult a kereskedés pénteken az amerikai tőzsdéken az adóreform elfogadásával szemben felmerült kétségek miatt.

Tegnap jelentős erősödés volt

New Yorkban a kereskedés kezdetén a DJIA-30 index 0,14 százalék emelkedést, az S&P-500 index 0,07 százalék csökkenést, a Nasdaq Composite index 0,44 százalék veszteséget mutatott.

Az adóreform szenátusi elfogadásának reményében az amerikai indexek csütörtökön jelentős erősödést értek el. A DJIA-30 index 1,4 százalék emelkedéssel rekordon, történetében első alkalommal 24 ezer pont felett zárt. Rekordon zárt az S&P-500 index is 0,8 százalék erősödéssel.

Emelkedett 0,7 százalékkal a Nasdaq Composite index is, de ez csak előző napi két százalékos esésének a korrigálásához volt elegendő, új rekordhoz még nem. Az adóreformra való várakozás már a tavaly novemberi elnökválasztás óta erősíti az amerikai tőzsdeindexeket. A DJIA index az év eleje óta már közel 23 százalékkal erősödött, az S&P-500 index 18 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig közel 28 százalékkal.

Nyereséges volt a hónap

A november hónapot mindhárom index nyereséggel zárta csütörtökön. A DJIA index nyolc egymást követő nyereséges hónapból álló szakasz tudhat maga mögött, ami 1995 óta a leghosszabb. Az S&P index esetében a nyolc nyereséges hónap 2007 óta a leghosszabb szakasz.

Az olajárak emelkedtek annak köszönhetően, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők között megállapodás jött létre a termeléskorlátozási megállapodás határidejének a meghosszabbításáról a jövő év végéig. Az amerikai kereskedés kezdetekor a WTI nyersolaj 1,64 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 58,34 dolláron. A Brent ára 1,44 százalékkal 63,53 dollárra emelkedett.

Ezt olvasta már?

Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek »