Az Apple húzta le New Yorkot

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Vegyesen zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. Előtte keveset változtak az irányadó indexek, mivel a befektetők az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) döntésére és előrejelzéseire vártak.

Vegyes lett a vége

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 41,79 ponttal, 0,19 százalékkal 22 412,59 pontra nőtt.

A tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 1,59 ponttal, 0,06 százalékkal emelkedett és 2508,24 ponton fejezte be a napot.

A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 5,28 ponttal, 0,08 százalékkal csökkent, és 6456,04 ponton zárt.

Apple és Fed

Bár a részvények többsége jól teljesített, mindhárom mutatóra erős nyomást gyakorol, hogy az Apple információtechnológiai óriáscég 2,5 százalékot esett, miután a vállalat elismerte, hogy okosórájának legújabb modelljénél gondok vannak a mobilhálózathoz való csatlakozásban.

A Fed nyíltpiaci bizottsága változatlanul hagyta a szövetségipénz-kamatlábat, és döntött arról, hogy októberben kezdi el masszív kötvényállományának leépítését. Bár az infláció továbbra is makacsul a 2 százalékos célszám alatt maradt, a legfrissebb adatok a fogyasztói árak emelkedésének gyorsulását jelzik, így július óta először 50 százalék fölé emelkedett egy decemberi kamatemelés esélye.

Olaj, arany, deviza

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) a határidős jegyzésekben közel 2 százalékkal drágult.

Jóllehet az amerikai nyersolajkészletek a vártnál nagyobb mértékben nőttek a múlt héten, az árakat támogatja, hogy Irak megerősítette, az OPEC meghosszabbíthatja a jövő év márciusban lejáró kitermeléscsökkentési megállapodást, sőt, az eddigieknél is nagyobb mértékben korlátozhatja a kitermelést. A legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 1,98 százalékkal 56,23 dollárra, a WTI-é pedig 1,92 százalékkal 50,86 dollárra kúszott fel.

Az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,41 százalékkal, 1316,03 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

A dollár 0,06 százalékkal gyengült az euróhoz képest, egy euró 1,2001 dollárt ért este a bankközi devizapiacon. A japán jenhez képest 0,13 százalékot veszített értékéből a dollár, 111,45 jenen forgott.

Így zártak Európában
Alig változtak, szinte keddi záróértékükön fejezték be a kereskedést a nyugat-európai tőzsdék irányadó indexei szerdán. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 68,04 pontos, 0,18 százalékos csökkenéssel, 38 108,04 ponton zárt.

Ezt olvasta már?

Március volt a nyersolaj árzuhanásának a hónapja »