Az ázsiai teljesítmény bizakodásra ad okot

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Emelkedéssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn, és a még nyitva tartó börzék is pluszban álltak.

Elemzők szerint különösen a banki részvények drágultak arra a pénteki bejelentésre, hogy az amerikai elnök enyhíteni kíván a banki szabályozásokon. A már bezárt tőzsdék közül a tokiói 0,36 százalékkal, a tajpeji 0,87 százalékkal, az ausztrál pedig 0,11 százalékkal erősödött.

A tokiói tőzsdezáráskor még néhány térségbeli ország börzéjén folyt a kereskedés, így például Hongkong 0,68 százalék, a sanghaji tőzsde Composite indexe 0,28 százalék, a szöuli Kospi pedig 0,20 százalék pluszt jelzett. Közép-európai idő szerint reggel 7 órakor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 18 cent (0,32 százalék) emelkedéssel 56,99 dolláron állt.

A BÉT így teljesített a héten

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 32 905,89 ponton zárt pénteken, az előző hetinél 191,31 ponttal, 0,58 százalékkal magasabban, növekvő forgalom mellett.

A részvénypiac forgalma meghaladta a 38,5 milliárd forintot az előző heti 31 milliárd forint után. A vezető részvények vegyesen teljesítettek, a Mol és a Richter erősödött, az OTP és a Magyar Telekom gyengült. A hét nyertese a Richter lett, a papír 2,63 százalékkal emelkedve, 6430 forinton zárt pénteken, heti forgalma meghaladta a 11,3 milliárd forintot.

Furcsára sikeredett a péntek

Vegyesen zártak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdeindexei pénteken, miután a kínai jegybank váratlanul emelte a rövid távú hitelek költségeit.

Kínában, Hongkongban és Ausztráliában csökkentek az irányadó tőzsdemutatók, Japánban és Dél-Koreában stagnálással egyenértékű enyhe pluszban zártak az indexek.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

ENEFI - Rendkívüli tájékoztató »