Az Egyesült Államok már megnyerte a világbajnokságot

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Ahogy a labdarúgó világbajnokság véget ér ezen a héten, lassan világossá válik, kik a torna legnagyobb győztesei. Függetlenül a vasárnapi döntő eredményétől, kijelenthető, hogy pénzügyi szempontból eddig a nagy amerikai médiavállalatok teljesítettek a legjobban.

A Disneyhez tartozó ESPN sportcsatorna például rekord nézettségre tett szert – egy általában gyenge időszakban –, ami jelentősen felhajtja a reklámbevételeit – írja a CNBC. Ebből adódóan jócskán visszajöhet az a 100 millió dollár, amelyet a közvetítési jogokért fizettek.

A jövő dilemmája

Közvetítési szempontból a következő tornák nagy kérdése az lesz, hogy megtérül-e a Fox 425 milliós befektetése, amelyet a 2018-as és 2022-es torna közvetítési jogaiért fizettek. Rupert Murdoch hálózata ugyanis arra számíthat, hogy a jelenlegi világbajnokság nagy amerikai népszerűsége számos új futballrajongóval gazdagította az Egyesült Államokat.

Mindazonáltal két igen nagy kockázat is rejlik a Fox nagyszabású befektetésében. Egyrészt a következő két világbajnokság Oroszországban, illetve Katarban lesz, ami az időzónák szempontjából visszavetheti az amerikai nézettséget. Másrészt nem lehet tudni, hogy az USA válogatottja meddig jut majd el a tornákon, ami mindig lényegi hatással van a mérkőzések figyelemmel követésére.

Mindenki focit néz

Úgy tűnik, az Egyesült Államokban a világbajnokság izgalmas meccseinek hatása nem múlt el a válogatott kiesésével. Az amerikai nemzeti bajnokság (MLS) beszámolója szerint (bár egészen pontos számokat nem közöltek) 300 százalékkal ugrott meg azok száma, akik előfizettek a liga streaming szolgáltatására, amellyel a szezon összes bajnoki találkozója nézhető. Az MLS hivatalos honlapjának látogatottsága pedig 6,6 millióra emelkedett, ami triplázásnak számít.

A Facebook világbajnoksága

A közösségi médiáknak köszönhetően egy világ kommentálta élőben a világbajnokság meccseit. A Facebook például azt közölte, hogy 300 millió felhasználó több mint 2 milliárd bejegyzést tett közzé a mérkőzésekkel kapcsolatban. A Németország-Brazília elődöntőt tárgyalták meg a legtöbben, csak ezzel összefüggésben 66 millió ember 200 milliós interakciójáról beszélhetünk.

A Twitter sem panaszkodhat a torna alatt. A futballtörténelmi eseménynek számító német-brazil találkozó, amely 35,6 millió bejegyzést hozott az oldal történelmének legnépszerűbb sporteseménye volt. További rekordnak számít, hogy egy perc alatt 580 166 tweetet tettek közzé a mérkőzés alatt. A torna valódi hatását az ebben a hónapban megjelenő negyedéves gyorsjelentéseken lehet majd lemérni. Izgalmas lesz ugyanis, hogy az aktív párbeszédek hány új felhasználót hoztak a közösségi oldalaknak.