Az elemzőket is meglepte az Intel

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Csökkenő, de a vártnál magasabb második negyedéves nyerségről és árbevételről számolt be szerdán a tőzsdei zárást követően az Intel Corp.

A világ legnagyobb integrált áramkör gyártó vállalatának értékesítési árbevétele a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 4,6 százalékkal 13,19 milliárd dollárra, nyeresége pedig 3,2 százalékkal 2,71 milliárd dollárra csökkent. Az egy részvényre jutó nyereség változatlan, 55 cent volt a második negyedévben.

A Thomson Reuters felmérésében elemzők 50 cent egy részvényre jutó nyereséggel és 13,04 milliárd dollár értékesítési árbevétellel számoltak. A személyi számítógépekben alkalmazott processzorokat gyártó üzletág értékesítési árbevétele 13,5 százalékkal 7,54 milliárd dollárra esett vissza, a szerverekben alkalmazott processzorokat gyártó üzletág forgalma viszont 9,7 százalékkal 3,85 milliárd dollárra emelkedett.

Az Intel a személyi számítógép üzletág csökkenő keresletének ellensúlyozásához egyre nagyobb hangsúlyt helyez a számítástechnikai felhő rendszereket kiszolgáló szerverek és számítógép központok processzor igényének a fedezésére. Ennek érdekében vásárolta meg az idén áprilisban az Altera Corp vállalatot is 16,7 milliárd dollárért.

Az Intel a harmadik negyedévre vonatkozóan 14,3 milliárd dollár, plusz-mínusz 500 millió dollár előrejelzést tett, magasabbat a Thomson Reuters üzleti hírügynökség elemzők körében végzett felmérésének 14,08 milliárd dolláros átlagánál. Az elemzői várakozásoknál kedvezőbb adatokat az Intel részvénye a piaci zárást követően a tőzsdén kívüli forgalomban kilenc százalékos erősödéssel nyugtázta.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Nem teljesített jól a Johnson & Johnson »