Az erős jen elvitte a Sony nyereségét

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nyereségének és bevételének első félévi csökkenése után a teljes évre is az előző évinél alacsonyabb nyereséget és bevételt vár a japán Sony.

A Sony Corp. csoport nettó nyeresége 78 százalékkal 26,01 milliárd jenre csökkent az április-szeptemberi periódusban, a cég pénzügyi évének első felében a kedden közölt adatok szerint. A működési eredmény 44,9 százalékkal 101,94 milliárd jenre csökkent, 3,3 ezer milliárd jen, az egy évvel korábbinál 10,8 százalékkal alacsonyabb értékesítési árbevétel mellett.

A bevétel és az eredmény csökkenése egyrészt az áprilisi földrengésben érintett képszenzorüzem átmeneti leállításának, másrészt a jen erősödésének tulajdonítható.

A Sony félvezető üzletága 47,7 milliárd jen üzemi veszteséget szenvedett el a pénzügyi év első felében, a képalkotó termékek és megoldások üzletága viszont 22,4 milliárd jen pozitív üzemi eredményt ért el, de 25,5 százalékkal alacsonyabbat az egy évvel korábbinál.

A Sony eredményének a romlásához a jen árfolyamának az erősödése is hozzájárult. A 120 jenes 2015-ös átlagos dollárárfolyammal szemben a folyó pénzügyi év második felére a Sony 101 jenes dollárárfolyammal számol.

A folyó pénzügyi évben a Sony 60 milliárd jen nettó nyereséget tervez elérni, 59,4 százalékkal kisebbet a tavalyinál. Éves értékesítési árbevétele a tervek szerint 8,7 százalékkal 7,4 ezer milliárd jenre, működési eredménye pedig 8,2 százalékkal 270 milliárd jenre csökken.

Olvastad már? Már megint trükközik az Amazon?
Beadták az Amazont a gyorsjelentés láttán. Pedig profitot jelentett az amerikai cég, amit a lehető legritkább esetben tesz. Most ez sem volt elég.

Ezt olvasta már?

Nemsokára megérkezhet a teljesen önvezető Tesla »