Az Euronext bevásárolna Madridban

| forrás:
MTI/Reuters
| olvasási idő: kb. 1 perc

A több európai tőzsdét működtető Euronext tárgyalásokat folytat a madridi tőzsdét üzemeltető Bolsas y Mercados Espanoles (BME) felvásárlásáról.

A BME piaci tőkeértéke 2,1 milliárd dollár. Az Euronext közleményében megerősítette, hogy tárgyal a madridi tőzsde üzemeltetőjével a felvásárlásról, aminek a végkimenetele ugyanakkor egyelőre bizonytalan. Az Euronext ezt valószínűleg nem véletlenül jegyezte meg, hiszen alig harminc perccel azután, hogy az Euronext megerősítette a BME felvásárlásával kapcsolatos szándékát, egy másik tőzsdeüzemeltető is jelezte, hogy vételi ajánlattal keresi meg a spanyol céget. A svájci tőzsdeüzemeltető SIX Group a tervek szerint 34 eurót adna a BME minden egyes részvényérért. Ezzel a SIX 2,8 milliárd euróra értékelte a spanyol tőzsdeüzemeltetőt. A SIX részvényenkénti ajánlat-tervezete 33,9 százalékkal felülmúlja a BME pénteki záróárfolyamát.

Az Euronext a párizsi, brüsszeli, amszterdami, lisszaboni és dublini tőzsdéket igazgatja, ezeken mintegy 1300 cég részvényével kereskednek, amelyeknek a piaci tőkeértéke az idei harmadik negyedév végén 3900 milliárd euró volt. Hónapok óta keringenek hírek a piacokon arról, hogy az Euronext új befektetést keres. A Bloomberg úgy tudja, hogy a tőzsdeüzemeltető a BME mellett szemet vetett az olasz tőzsdére (Borsa Italiana) is.

Ezt olvasta már?

Itt mindenki talál magának állást »