Az olaj húzta felfelé Amerikát

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Gyenge nyitásból szerény nyereségbe billentek át estére az amerikai tőzsdeindexek szerdán, végül emelkedéssel zártak.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 36,91 ponttal, 0,2 százalékkal, 18 350,68 pontra nőtt. Az S&P 500-as mutató 6,5 ponttal, 0,3 százalékkal erősödött, és 2163,53 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 22,01 ponttal, 0,43 százalékkal ért többet, és 5159,74 ponton zárt.

A zárás előtt mintegy két órával a Wall Street indexei, a DJIA-30 és az S&P-500 0,1 százalék, a Nasdaq Composite pedig 0,2 százalék nyereséget mutatott.

Lesz még foglalkoztatási adat a héten

A fordulatot az olajár emelkedésének és a foglalkoztatás gazdasági növekedést előrevetítő mértékű júliusi javulásának tulajdonították tőzsdei elemzők. A bérfizetéseket bonyolító ADP és a Moody's Analytics közös kimutatása szerint júliusban szezonális kiigazítással 179 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban a magánvállalatok által foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban. Júniusban 176 ezer volt a növekedés, júliusra pedig 178 ezres növekedést vártak piaci elemzők.

A piacon az ADP adatai tükrében a munkaügyi minisztérium pénteki foglalkoztatási adataira várnak, amelyek már a közszférában foglalkoztatottak számában bekövetkezett változást is magukban foglalják.

Korrigált az olaj

Az S&P-500 indexben képviselt tíz gazdasági ágazatból ötnek erősödött a mutatója szerdán, a legnagyobb mértékben, 1,2 százalékkal az energiaiparé az emelkedő olajárnak köszönhetően, illetve 0,8 százalékkal a pénzügyi szolgáltatóké.

Az olajár a múlt heti tíz százalékos eséséből szerdán erősen felfelé korrigált. A Brent 2,92 százalékkal 43,02 dollárra, a WTI 3,21 százalékkal 40,78 dollárra emelkedett hordónként.

Az amerikai energia-információs hivatal, az EIA szerdán közzétett adatai szerint az üzemanyag-készletek múlt heti, a vártnál jóval nagyobb mértékű csökkenése több mint ellentételezte a nyersolajkészletek növekedésének piaci hatását. Az üzemanyag-készletek 3,3 millió hordóval csökkentek a várt 200 ezer helyett. A nyersolajkészletek pedig 1,4 millió hordóval nőttek a várt 1,4 millió hordós csökkenés helyett.

A Williams Cos nyolc százalékkal, a Chevron közel egy százalékkal erősödött. A Valero Energy, a Marathon Petroleum és a Southwestern Energy részvényei három százalékkal erősödtek.

Jól ment a cégeknek

Szerdán a banki és pénzügyi részvényeknek is jó napjuk volt, az AIG hét százalékos erősödéssel nyugtázta a kedvező negyedéves eredményt. A Bank of America részvénye két százalékkal erősödött, a JPMorgan és a Citigroup pedig másfél százalékkal. A DJIA-30 index erősödéséhez a Goldman Sachs járult hozzá a legnagyobb mértékben, részvénye 1,6 százalékos nyereségével.

A Fitbit Inc. részvénye tizenöt százalékkal erősödött, meglepően jó negyedéves eredményének köszönhetően. A mobil készülékekhez kiegészítőket forgalmazó Zagg részvénye 11 százalékkal erősödött, mégpedig a "Pokémon Go" őrület áttételes hatásának köszönhetőn. A mobil készülékekkel játszó felhasználóknak ugyanis egyre több külső akkumulátorra van szükségük ahhoz, hogy megakadályozzák készülékeik lemerülését.

Az arany határidős jegyzése 0,64 százalékkal unciánként 1363,85 dollárra csökkent.

A dollár erősödött, az eurót 0,69 százalékkal gyengébben, 1,1146 dolláron jegyezték.

Így zárt Európa

Gyenge negyedéves vállalati eredmények és az alacsony olajár rontották a hangulatot szerdán az európai részvénypiacokon. A Budapesti Értéktőzsde mínusszal zárta a kereskedést.

Ezt olvasta már?

Mínuszok után enyhe növekedés »