Bedőlhet a Spotify?

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Bár a világon a legtöbb előfizetővel rendelkezik a zenei streaming szolgáltatók között, a Spotify mégis belebukhat az újjabnál újabb perekbe, és hogy a cég növekedése ellenére se képes jelentős profitot realizálni. A zenésztársadalom egy része is sűrűn méltatlankodik üzleti modellje miatt, ami egy biztos: nem az előadóknak kedvez. De vajon kell-e csomagolniuk a sokak által szeretett oldalról a felhasználóknak?

Újabb perrel néznek szembe

A felperes Wixen Music Publishing egészen pontosan dalonként perli a világ egyik legismertebb streamingszolgáltatóját, mivel az szerintük több szerző alkotását mindenféle engedély nélkül használta – írja a Lángoló Gitárok cikkében.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben tényleges jogsértés történt, a Spotify dalonkénti 150 ezer dollár kártérítésre kötelezhető, amit a Wixen (aki többek között Neil Young, vagy a Rage Against the Machine tagok szerzői jogát is képviseli) nagy energiákkal be is szeretne hajtani, ugyanis a perelt cég volt, hogy alig, vagy egyáltalán nem fizetett a szerzeményekért.

A Spotify-ra az utóbbi időben rá jár a rúd: májusban 43 millió dollárt kellett kipengetniük egy hasonló per miatt, de egyébként is számtalan zenész támadja őket, vagy nézik cinikusan a hozzá hasonló oldalak működését.

Geoff Barrow, a Portishead vezetője például azzal viccelődött, hogy a kisebb zenekarok számára alapítani kellene egy Spotify-lottót, ami során a nyertest addig streamelnék, amíg valamicske bevételhez nem jutnának ezáltal. Mások, mint a Radiohead-ből ismert Thom Yorke a zeneipar egyik elkeseredett, utolsó lépésének minősítette a jelenséget.

Baj van az üzleti modellel

A svéd cég működésének az alapdilemmája a következő: a prémium, tehát rendszeresen fizető felhasználók száma hiába lépte túl a 60 milliót, a működésük még mindig, ennek ellenére is veszteséges.

Nyáron hiába mértek 140 millió aktív, és 50 millió prémium felhasználót, a szakértők várakozása ellenére mégse billent át a mérleg a nyereséges oldalra.

Épp ezért lehetséges, hogy csak az Apple és a Google marad talpon a zenei streaming piacon, míg a Spotify és a Deezer lassan elhaláloznak, belefáradnak a folytonos kivárásba, ugyanis nem működhetnek örökké hitelekből.