Belehúzott a BÉT a héten

| olvasási idő: kb. 1 perc

Az előző hetinél több mint háromszoros forgalom mellett, 4 százalék felett erősödött a héten a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX.

A nemzetközi tőzsdéken a kereskedés a hét elején enyhe pozitív hangulatban zajlott köszönhetően Ben Bernanke Fed-elnök pénteki beszédének, amelyben "szükség esetén" gazdaságélénkítő intézkedéseket ígért. Csütörtökön határozott erősödésbe váltott a kereskedés, miután az Európai Központi Bank bejelentette kötvényvásárlási programját.

A budapesti piac a nemzetközi trendekkel együtt mozgott. Némi megingást ebben csak Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki bejelentése okozott az IMF/EU-tárgyalásokról. Mivel az első reakciók a tárgyalások elhúzódásáról, a megállapodás esélyének csökkenéséről szóltak, az árfolyamok estek. Később azonban inkább tárgyalási taktikának értékelték a befektetők a miniszterelnök szavait, illetve arra következtettek azokból, hogy Magyarország finanszírozási helyzete nem túl feszített.

Ennek megfelelően a hét első napján még csak minimális, 3,9 milliárd forintos volt a forgalom - a BUX pedig közel fél százalékkal emelkedett, kedden és szerdán enyhén emelkedő forgalom és index-emelkedés mellett zajlott a kereskedés. A csütörtökön viszont az utóbbi időben szokatlanul magas 20,9 milliárd forintos forgalom jelezte az élénkülő vásárlási kedvet, igaz még csak minimális index-emelkedés mellet. Pénteken már 1,6 százalékot erősödött a BUX ugyancsak az utóbbi idők átlagát jóval meghaladó 16,7 milliárd forintos forgalomban.

A kereskedésben kiemelkedett az OTP és a Mol jó szereplése.  A BÉT részvényindexe, a BUX egy hét alatt 722 ponttal, 4,12 százalékkal emelkedett, 18.235,82 ponton zárta a hetet.  A hét forgalma 57,440 milliárd forint volt, szemben az előző heti 18,910 milliárd forinttal.

Az OTP 8,47 százalékkal, 303 forintot emelkedett a héten, 3.882 forinton zárt pénteken.  A Mol árfolyama 4,12 százalékkal, 685 forinttal, 17.305 forintra emelkedett.  A Magyar Telekom 0,47 százalékkal, 2 forinttal gyengült, 426 forint lett a heti záró ára.  A gyógyszeripari részvények közül a Richter árfolyama 1,82 százalékkal, 700 forinttal emelkedett, 39.200 forint volt a záró ára.  Az Egis 1,94 százalékkal, 325 forinttal erősödött, 17.106 forinton fejezte be a hetet.  A kis- és közepes kapitalizációjú részvények mutatója, a BUMIX 13,13 ponttal, 1,26 százalékkal, 1052,10 pontra nőtt.

Ezt olvasta már?

Happy volt mindenki New York-ban »