Beszállítóival harcol a VW

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Volkswagen minden jogi eszközt bevet az alkatrészellátást beszüntető két beszállítójával szemben, végső soron akár bírósági végzés alapján, rendőri kísérettel teherautóra rakhatják és maguk elszállíthatják a szükséges alkatrészeket - mondta pénteken az autógyár szóvivője.

A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, a VW nem szeretné tovább élezni a helyzetet azzal, hogy bírósági végrehajtást kér, továbbra is szeretne megállapodni a két beszállítóval. Az ndr német közszolgálati adó honlapján közölte: az első fokú bíróság kötelezte a két beszállító tulajdonosát, a wolfsburgi székhelyű Prevent cégcsoportot a VW-nel fennálló szerződésből eredő kötelezettségeik teljesítésére.

A két érintett beszállító két kisebb szászországi cég, az ES Automobilguss és a Car Trim. Az Automobilguss sebességváltó-alkatrészeket szállít a VW több modelljéhez, míg a Car Trim üléshuzatokat az észak-németországi Emdenben készülő Passat modellekhez. A beszállítók nem teljesítése kényszerű leállásokat idézett elő a VW több üzemében.

A Volkswagennél jelenleg 7500 alkalmazott dolgozik rövidített munkaidőben a hiányzó alkatrészek miatt, de ez a szám akár 20 ezer fölé is nőhet. A VW és a beszállítók közötti vita oka egyelőre nem ismert.

A dpa német hírügynökség meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta: a VW lemondott egy tervezett jövőbeli együttműködést a Car Trimmel, de kész lett volna pénzbeli kártalanítást adni a cégnek, amely azonban a VW szerint irreális követelésekkel állt elő.

Ezt olvasta már?

Új erőre kaphat a német autóipar »