-->

Bezsebelheti az OTP horvát kiszemeltjét

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Jóváhagyta a Horvát Nemzeti Bank (HNB) szerdán, hogy az OTP Bank Nyrt. megvásárolja a Société Générale csoport horvátországi leánybankját, a Splitska Banka-t.

Tovább növelik a részesedésüket

A Societe Generale Splitska Banka a horvát bankszektor 5. legnagyobb szereplője, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben is aktív. Az akvizíció eredményeként az OTP-csoport horvátországi piaci részesedése mintegy 10 százalékra nő.

A HNB közleményéből az is kiderül, hogy jegybank tanácsa elfogadta a Societe Generale Splitska Banka felügyelő bizottsága azon döntését, miszerint az igazgatóság élére Slaven Celicset nevezi ki, tagoknak pedig Balogh Balázst és Olchváry Balázst.

Az OTP tavalyi bejelentése szerint a tranzakció során az OTP 100 százalékos tulajdonrészt vesz a Splitska Bankában, az ügylet pénzügyi zárása pedig 2017 nyarán, míg az integráció lezárása 2018 nyarán várható. Az OTP Bank 2005 óta van jelen Horvátországban, és folyamatosan nyereségesen működött a 2008-ban kezdődött válság időszakában is.

Így fizetnek osztalékot
Az OTP Bank részvényenként 190 forint osztalékot fizeta részvényeseknek a hitelintézet 2016-os teljesítménye alapján a szerdai éves rendes közgyűlés döntése értelmében. Az OTP Bank Nyrt. igazgatósága 53,2 milliárd forint osztalék kifizetésére tett javaslatot a közgyűlésnek, az összegből 190 forintnál nagyobb, várhatóan 193 forint tényleges kifizetés jut majd egy részvényre, mivel a bank a saját részvényekre nem fizet osztalékot.

Szeptember óta vártuk

Az OTP Bank horvátországi leánybankja, az OTP banka Hrvatska adásvételi megállapodást írt alá a Société Générale Csoporttal, annak horvátországi leánybankjában, a Splitska Banka-ban fennálló 100 százalékos tulajdonrész ének megvásárlásáról - tájékoztatott az OTP Bank a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tavaly decemberben.