Bizakodó hangulat a piacokon

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Emelkedéssel zártak hétfőn a New York-i tőzsde főbb mutatói.

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 5,52 ponttal, 0,03 százalékkal nőtt, és a nap végén 16 025,72 ponton állt. Az S&P 500-as mutató értéke 3,28 ponttal, 0,18 százalékkal gyarapodott, és 1808,37 ponton zárta a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 6,23 ponttal, azaz 0,15 százalékkal erősödött, és záráskor 4068,75 ponton állt a nem hivatalos mutató szerint.

Lesz növekedés

A pénteki meglepően kedvező foglalkoztatási adatok hatására elért nyereségeket hétfőn további erősödéssel tetézték az amerikai tőzsdeindexek. A hét végén közzétett kínai makrogazdasági adatok - elsősorban is az export novemberi robusztus növekedése - bizakodó hangulatot keltettek a világgazdasági növekedés kilátásait illetően.

A piacok egyre kevésbé tartanak a Fed gazdaságösztönző célú monetáris lazító programja kivezetésének megkezdésétől, mivel a legutóbbi makrogazdasági adatok alapján bíznak benne, hogy az amerikai gazdaság már támogatás nélkül is meg tud állni a saját lábán. Ezt igazolta az is, hogy hétfőn nem követte számottevő piaci reakció a Fed illetékeseknek a likviditásbővítő program közelgő kivezetéséről tett kijelentéseit.

Megkezdi a Fed a program kivezetését

A likviditásnövelő kötvényvásárlási program egyik legélesebb bírálója Jeffrey Lacker, a Richmond Fed elnöke például kijelentette, hogy a program folytatása már nem lenne lényeges hatással a gazdaságra, és folytatása csak megnehezíteni későbbi kivezetését.

A St. Louis Fed elnöke, James Bullard pedig közölte, hogy a legutóbbi foglalkoztatási adatok alapján "már valószínű, hogy a Fed megkezdi a program kivezetését". Olyannyira, hogy arra már a Fed monetáris döntéshozó testülete, a FOMC következő ülésén sor is kerülhet.

Tőzsdei szakértők jórészt a Fed kötvényvásárlásaival a piacra pumpált és részvénybefektetésre igénybe vett többletlikviditásnak tulajdonítják a tőzsdéken év eleje óta elért jelentős árfolyam-emelkedést. A Nasdaq Composite index az év eleje óta közel 35 százalékkal, az S&P 500 index közel 27, a DJIA 30 index pedig több mint 22 százalékkal erősödött.

Ezt olvasta már?

USA: a foglalkoztatási adatok emelték a mutatókat »