Biztató hírek ellenére gyengült Amerika

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Enyhén csökkenő indexekkel indult a kereskedés a New York-i piacokon csütörtökön. A friss jelentések szerint négy hónapja a legnagyobb mértékben nőttek a személyi kiadások az Egyesült Államokban márciusban, miközben stagnáltak a jövedelmek. Az erősödő dollár ellenére nőtt a szépségápolási cikkeket gyártó Colgate-Palmolive adózott eredménye az idei első negyedévben.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,11 százalékkal, az S&P 500 0,20 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,22 százalékkal állt előző napi záróértéke alatt a nyitást követő percekben.

Szerdán mínuszban zártak a főbb New York-i tőzsdemutatók. A Dow Jones 0,41 százalékkal, az S&P 500 0,38 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 0,63 százalékkal csúszott lejjebb.

Nőttek a személyi kiadások

Havi szinten 0,4 százalékkal nőttek a személyi kiadások a februári 0,2 százalékos emelkedés után - az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön ismertetett adatai szerint.

A piaci elemzők a kiadások nagyobb mértékű, 0,5 százalékos növekedésére számítottak. A lakossági fogyasztás felelős az amerikai gazdasági teljesítmény nagyjából kétharmadáért.

Szerdán ismertetett előzetes adatok szerint az első negyedévben az amerikai hazai össztermék (GDP) 0,2 százalékkal nőtt éves összevetésben a tavalyi negyedik negyedévi 2,2 százalékos bővülés után.

Nőtt a Colgate profitja

A cég a dollárdrágulás miatt rontott idei részvényarányos eredményére vonatkozó becslésén. A dollár az idén eddig 5,5 százalékkal erősödött a vezető devizákból álló kosárhoz képest.

A negyedéves profit 542 millió dollárra - részvényenként 59 centre - emelkedett a tavalyi első negyedévben elért 388 millió dollárról, amely részvényenként 42 centnek felelt meg.

Az egyszeri tételek nélküli részvényarányos eredmény 68 centről 66 centre mérséklődött, megegyezett az elemzői várakozásokkal. Dollárban számítva a bevétel 6 százalékkal 4,07 milliárd dollárra csökkent, szakértők is pont ezt várták. A Colgate csütörtökön azt közölte, hogy idei részvényarányos eredményjavulását 5-8 százalékról 2-4 százalékra fogta vissza.

Drágul az olaj

Csütörtök délután fél négy körül a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) olajfajta jegyzése 8 centtel 58,66 dollárra emelkedett.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Az index szerint kitarthat a gazdasági növekedés »