Biztatóan kezdett New York

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Szünnap után erősödéssel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapír-piacokon.

Szünnap után erősödéssel nyitott a piac

A pénteki piaci kezdést megelőző utolsó - szerdai - kereskedés vegyes zárást, a Wall Street indexeinek a csökkenését és szerény emelkedéssel a Nasdaq Composite index újabb rekordját hozta. Pénteken a DJIA-30 index 0,11 százalék, az S&P-500 0,20 index százalék, a Nasdaq Composite pedig 0,15 százalék emelkedéssel indult neki a rövidített kereskedési napnak.

A befektetők figyelmének a középpontjában pénteken néhány makrogazdasági mutató, a novemberi beszerzésimenedzser-indexek mellett elsősorban a "fekete pénteki" kiskereskedelmi forgalom lesz. A harmadik negyedéves tőzsdei eredmény beszámoló szezonnak gyakorlatilag már vége, piacmozgató vállalati adatok nem várhatók pénteken. Az elnök által az amerikai polgároknak karácsonyi ajándékként beígért "hatalmas adócsökkentés" azonban továbbra is foglalkoztatja a piacot.

A Wall Street szakértői szerint azonban az év vége előtt ennek a véghezvitele legalábbis kétséges. Az olajár, és ezzel együtt az energiaipari részvények árfolyama is emelkedett. Az amerikai WTI nyersolaj ára pénteken ismét két éves csúcsot ütött meg, mivel Kanada novemberben 85 százalékkal csökkentette olajszállításait a Keystone vezetéken az Egyesült Államokba.

Aggódnak a döntéshozók

Az amerikai piacok nyitásakor a WTI nyersolaj 1,31 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 58,78 dolláron. A Brent nyersolaj ára 0,20 százalékkal 63,68 dollárra emelkedett.

A dollár árfolyama csökkent a Fed előző kamatdöntő ülésének szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvét követően és a hetet is gyengüléssel fogja befejezni. Az eurót a piacnyitáskor 0,50 százalékkal jegyezték erősebben, 1,1910 dolláron.

A Fed-jegyzőkönyv tanúsága szerint a döntéshozók egy része aggódik a makacsul alacsony inflációs nyomás miatt. Mindez kételyeket támasztott a piaci szereplők körében a kamatemelések jövő évi ütemezésével szemben.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Technikai elemzések

Az elmúlt két hónap emelkedése után korrigálhat érdemben a német index.

36500 pontnál már ellenállást találhat a hazai index.

Teljesítette a rövidtávú célárat a gyógyszergyártó árfolyama.

A 10000 forintos szintig zuhant a bankpapír a szerdai kereskedésben.

Továbbra is elfér egy korrekció a távközlési vállalat árfolyamánál.

Kis híján teljesültek a rövidtávú célárak az olajvállalat árfolyamánál.

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Fordulat jöhet a tőzsdéken »