Borús napra ébredt Európa

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Gyengüléssel indult a kereskedés a fontosabb nyugat-európai tőzsdéken pénteken, az előző napi emelkedés után, a BUX is csökkent.

Mínuszban az indexek

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,23 pontos csökkenéssel, 33 049,21 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékéhez képest nem változott.

A londoni FTSE-100 index 0,09 százalék, a frankfurti DAX-30 0,39 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 0,11 százalék csökkenést jelzett a kereskedés első perceiben a csütörtöki záróértékekhez képest.

Az európai tőzsdenyitáskor az euró 1,0754 dolláron állt a csütörtök esti 1,0715 dollár után. Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 10 cent csökkenéssel 51,64 dolláron állt.

Kivárás jöhet a BÉT-en

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: a BUX-index csütörtöki emelkedése után pénteken inkább némi profit realizálás várható.

Az elemző szerint negatív hangulatban indulhat a kereskedés, vélhetően az európai részvénypiacok is mínuszban nyitnak majd. A vezető részvények közül a Magyar Telekomnál és a Molnál is további csökkenésre számít.

Rövid Szabolcs a piacmozgató makroadatok közül példaként említette az amerikai ipari termelési adatot, valamint Angela Merkel német kancellár és Donald Trump amerikai elnök találkozóját. Továbbá közölte a magyar piacra a G20 csoport pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek délután kezdődő kétnapos németországi tanácskozása is hatással lehet.

Átrendeződhetnek az erőviszonyok

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában kifejtette: kivárásra számít a BÉT-en, ugyanis piaczárás előtt kerülhet sor a portfolió átrendezésekre az indexváltozások miatt. Ezért az elemző a kereskedés záró szakaszában számít forgalomnövekedésre.

A vezető részvényeknél várható némi átrendeződés a BUX kosárban: az OTP, illetve a Magyar Telekom súlya csökken 70, illetve 15 bázisponttal, míg a Mol súlya 210 bázisponttal nő, a Richteré pedig vélhetően változatlan marad - közölte Kiss Mónika.

Európában is a G20-akra figyelnek majd

A kereskedők azt mondták, hogy a nap folyamán a trendet elsősorban az alakítja majd, hogy a G20 csoport pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek délután kezdődő kétnapos németországi tanácskozására érkező küldöttek első nyilatkozatai mennyire jelzik előre a protekcionizmus felerősödésével kapcsolatos aggodalmakat. Ez lesz a G20-ak első ülése azóta, hogy megválasztották az új amerikai elnököt.

Innen indultak az indexek

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 413,26 pontos, 1,27 százalékos emelkedéssel, 33 049,44 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 14,1 milliárd forint volt.

Csütörtökön a FTSE-100 0,64 százalékkal, a DAX-30 0,61 százalékkal, a CAC-40 indexe pedig 0,56 százalékkal erősödött. Reggel fél nyolckor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 4 cent emelkedéssel 51,78 dolláron állt.

Bizonytalanság uralkodik Ázsiában
Vegyesen zártak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, és a még nyitva tartó börzéken sincs egyértelmű trend. Tokióban a Nikkei-225 index 0,40 százalékkal, 19 512 pontra gyengült. A részvények szélesebb körét felölelő TOPIX index 0,43 százalékkal csökkent a hét utolsó kereskedési napján. A már bezárt tőzsdék közül az ausztrál 0,24 százalékkal erősödött, a tajpeji pedig 0,72 százalékkal emelkedett.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Technikai elemzések

Nincs érdemi elmozdulás sem a német, sem a japán tőzsdén, az amerikai piac...

Elmaradt a további gyengülés a hazai indexnél.

Kitartott az 5200 forintos szint a szerda kereskedés folyamán a...

Bő 200 forintos tartományban keresi az irányt a bankpapír.

Elkerülte a további gyengülést a távközlési vállalat árfolyama.

2900 és az itt húzódó 50 napos mozgóátlag tartotta meg az olajvállalat...

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Bizonytalanok a piacok - Random Reggeli »