Brexit ide, Brexit oda, szárnyalnak a tőzsdék mindenhol

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Nyilván okozott egy jelentős pánikot a britek az EU-ból történő kiválásának meglepetésszerű megszavazása, de amilyen gyorsan jöttek a medvék, úgy el is kergették őket a bikák. Csak a font maradt padlón, minden más jó állapotban van, és amíg zéró a kamat, nem is lesz itt változás.

A bizonytalanság kora

A bizonytalanság ráveti árnyékát 2016 harmadik negyedévére, de azon túl is érezhető a hatása - ez viszont nem szükségszerűen kedvezőtlen hatás. Amennyiben a bizonytalanság hatására reformok és fejlesztések születnek, úgy a jelenlegi kockázatok a jövőbeni pozitív változások katalizátorai lehetnek - derült ki a Saxo Bank elemzéséből.

Európában a bizonytalanság az úr, az eladósodottság jellemzi a jelenlegi ciklust, a társadalmi szerződés pedig felbomlani látszik, miután a választók egyre nagyobb ellenszenvvel viseltetnek az elitista politikai rendszerrel szemben. A harmadik negyedévi kereskedés a megnövekedett volatilitásról szól, ahol az kerül előnybe, aki megérti, hogy a populista hangulat milyen módon befolyásolja a társadalmi folyamatokat, és számításba veszi, hogy a világ (az Amerikai Egyesült Államokat is beleértve) ismét a recesszió közelébe került.

Jobban bírja a nyomást az orosz tőzsde, mint Európa?
Jelenlegi szintjük közelében zárhatják az évet a moszkvai értéktőzsde irányadó indexei, miközben az olajárak stabilizálódnak, a nyugati szankcióktól sújtott orosz gazdaság pedig fokozatosan kiemelkedik a mély recesszióból - erre számítanak a Reuters által megkérdezett elemzők, akik véleményét kedden ismertette a brit hírügynökség. Az európai tőzsdemutatók azonban átlagosan mintegy két százalékkal gyengülhetnek az év végéig a befektetőknek arra a félelmére, hogy a Brexit visszafogja az európai gazdaságok növekedését.

Ezt olvasta már?

USA: a foglalkoztatási adatok emelték a mutatókat »