Budapest ma lehagyta Európát

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Vegyes eredménnyel fejezték be szerdán a kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok. A budapesti piac emelkedéssel zárta a napot.

A közüzemi szektornak jól ment

A pán-európai FTSE Eurofirst 300 index 0,25 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,24 százalékkal csökkent.

A nem hivatalos adatok szerint az európai kereskedési idő végén a londoni FTSE-100 index 0,08 százalék nyereséget, a párizsi CAC-40 index 0,16 százalék veszteséget, a frankfurti DAX index 1,18 százalék veszteséget mutatott. Madridban 0,21 százalékkal emelkedett, Milánóban 0,04 százalékkal csökkent a tőzsdei árfolyamindex.

Az európai tőzsdei befektetőket szerdán a legfrissebb vállalati eredmény beszámolók mellett elsősorban a jövő évi brit költségvetés és a csökkentett növekedési kilátások elemzése foglalkoztatta.

Szerdán a közüzemi vállalatok teljesítettek a legjobban az európai tőzsdéken. A német RWE részvénye három és fél százalékkal, a francia EdF négy százalékkal erősödött. Az utazási ágazat gyengült, a Thomas Cook részvényét nyolc százalékkal gyengítette a vállalati eredmény.

Felfelé tart az olaj

Az olaj ára emelkedett, az amerikai WTI ára két és fél éves csúcsot ért el, mivel Kanada 85 százalékkal csökkentette novemberi olajszállításait a Keystone vezetéken az Egyesült Államokban. Az európai kereskedési idő végén a globális kereskedésben a Brent nyersolaj ára 0,62 százalékkal állt magasabban hordónként 62,96 dolláron, a WTI pedig 1,58 százalékkal magasabban 57,73 dolláron.

Az euró erősödött, az arany ára emelkedett. Az eurót 0,49 százalékkal jegyezték erősebben 1,1795 dolláron, az aranyat 0,77 százalékkal magasabban unciánként 1291,62 dolláron.

Pluszok Budapesten

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 577,32 pontos, 1,46 százalékos emelkedéssel, 40 131,37 ponton zárt szerdán. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 4031,58 ponton zárt szerdán, ez 35,91 pontos, 0,88 százalékos csökkenés a keddi záráshoz viszonyítva.

A részvénypiac forgalma 17,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Egész jó volt a nap

Pleschinger Gyula, az MKB Bank igazgatója a kereskedésről elmondta: a nyugat-európai tőzsdék - amelyeknek mozgását a BUX a legtöbb esetben leköveti - napközben negatív teljesítményt produkáltak, némi veszteséggel zárják a napot. Az amerikai börze is kis mínuszban kereskedik.

Ehhez képest a magyar papírok egészen jól teljesítettek, az OTP bő 2,5 százalékot tudott erősödni a nap végére. Úgy vélte, a magyar bankpapír szerdai erősödése és a jegybank keddi döntése között ok-okozati összefüggés van.

A monetáris lazítás nem ortodox megoldásai előrevetítik, hogy a bankok számára a hitelezési tevékenység valószínűleg kedvezőbb lesz, és ez az eredményeikre is pozitívan hathat - mondta Pleschinger Gyula.

Az amerikai és német esést elsősorban a kora délután az Egyesült Államokban napvilágot látott gyenge makrogazdasági adatnak tudta be az igazgató. Úgy vélekedett, a német piac nem annyira függ a koalíciós tárgyalások kilátásaitól, a befektetők alapvetően arra várnak, hogy piacbarát, gazdaságbarát megoldás fog kikerekedni a most még kicsit zavarosnak tűnő német belpolitikai helyzetből. A politikai kockázatokat a piacok és a befektetők általában nagyon gyorsan árazzák, és a tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon gyorsan túl is lendülnek rajta - mondta.

Így zártak a vezető papírok

A Mol 59 forinttal, 1,83 százalékkal 3280 forintra erősödött, 1,8 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 265 forinttal, 2,63 százalékkal 10 350 forintra nőtt, forgalmuk 8,4 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama nem változott, 470 forintot ért, forgalma 346,9 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 27 forinttal, 0,39 százalékkal 7030 forintra emelkedett, forgalmuk 3 milliárd forintot ért el.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Technikai elemzések

Az elmúlt két hónap emelkedése után korrigálhat érdemben a német index.

36500 pontnál már ellenállást találhat a hazai index.

Teljesítette a rövidtávú célárat a gyógyszergyártó árfolyama.

A 10000 forintos szintig zuhant a bankpapír a szerdai kereskedésben.

Továbbra is elfér egy korrekció a távközlési vállalat árfolyamánál.

Kis híján teljesültek a rövidtávú célárak az olajvállalat árfolyamánál.

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Korrigált a BUX - technikai elemzés »