Enefi: peres úton dőlhet majd el, hogy mennyi a mennyi

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Az elmúlt napokban hatalmasat ,,ment" a Budapesti Értéktőzsdén egy értékpapír, az Enefi részvény. Mint szerkesztőségünk is beszámolt róla tavaly szeptemberben az Enefi közölte, gyergyószentmiklósi kapcsolt vállalkozásának (CDR) Gyergyószentmiklós Város Önkormányzatával szembeni perében a bíróság azt az ítéletet hozta, hogy elutasítja a város kereseti ellenkérelmet, elutasítja a város által felhozott kifogást az árhatóság (ANRSC) pozitív árelbírálása ellen.

A friss hír ezután az volt: az Enefi romániai operációjának értesítése alapján az E-Star CDR SRL és Gyergyószentmiklós városa között folyamatban lévő kártérítési perben a bíróság tárgyaláson kívül, másodfokon elutasította a város fellebbezését. Gyakorlatilag erre az információra ugrott a tőzsde.

Az ügynek utánajárt a külhoni sajtó is. A Marosvásárhelyi Táblabíróság a napokban megállapította: az E-Star egyoldalú szerződésbontása jogos volt. Arról, hogy pontosan mekkora összeget kell majd fizetnie a városnak, egy következő perben születik döntés -írta Babos Krisztina, a Transindex hírportál szerzője.

A témát részletesen körüljáeó cik megállapítja: Peres úton dőlhet majd el, hogy a Gyergyószentmiklósi Önkormányzat mennyit kell majd fizessen a város volt hőszolgáltatójának: az E-Star közel 30 millió eurót követel, Nagy Zoltán polgármester azonban abban bízik, hogy az összeg ennél jelentősen alacsonyabb lesz. Soós Csaba, a pereskedő E-Star CDR Kft. ügyvezetője, illetve a céget tulajdonló, magyarországi ENEFI Energiahatékonysági Nyrt. tulajdonosa és vezérigazgatója a Transindexnek elmondta: cége 2010-2011-ben saját költségén építette ki Gyergyószentmiklós jelenlegi távhőszolgáltató rendszerét, a beruházás értéke pedig közel 15 millió euró volt. A várossal kötött megállapodás szerint ennek fejében 25 évig működtették volna a rendszert. A gondok pedig abból adódtak, hogy 2015-ben meg akarták volna emelni a lakossági hőszolgáltatás árát. A városi képviselő-testület azonban ezt nem hagyta jóvá, így egyoldalúan felbontották a szerződést. A cég bírósághoz fordult annak érdekében, hogy állapítsák meg: jogosan bontották fel a várossal kötött megállapodást. Ebben az ügyben született a napokban döntés: a Marosvásárhelyi Táblabíróság másodfokon meghozott, végleges határozata szerint a cég jogosan járt el. Soós Csaba szerint arról, hogy mekkora összeget kell majd a városnak fizetnie, szintén bíróság dönt majd, egy következő peres eljárás során.

„Az áremelésre vonatkozó indítványunkat megindokoltuk, melyet a romániai törvényeknek megfelelően jóváhagyott az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE). Ennek számos oka volt, egyebek mellett jelentősen megemelkedett az üzemanyag ára. Azonban hiába kértük több ízben is, a városi képviselő-testület ezt 9 hónapon át nem volt hajlandó kihirdetni, így végül felbontottuk a szerződést” - mondta Soós Csaba.

Hozzátette: próbáltak 2015-ben kiegyezni az önkormányzattal, és meg is állapodtak, azonban a város akkori képviselői nem tartották az ígéreteiket. Az igazgató úgy számol, hogy jogosultak a beruházás értékének (15 millió euró) megtérítésére, melyből levonódik az amortizációs költség, az elmaradt haszon kifizetésére, valamint a késedelmi kamatokra, mely szintén jelentős összeget tesz ki, tekintve, hogy 5 éve húzódik az ügy. „A döntéshozók felelőtlensége miatt most hatalmas összeget kell kifizetnie a városnak. Ez, a 20 ezres lakosságot alapul véve, fejenként 1500 eurót jelent. Vagy úgy is fogalmazhatnánk, hogy családonként körülbelül 5 ezer eurót” - magyarázta Soós Csaba.

Az írás teljes terjedelmében itt olvasható.

(Címfotó: illusztráció - Magyar Építők)

Ezt olvasta már?

ENEFI - Rendkívüli tájékoztató »