Csak a BUX folytatja ott, ahol tegnap abbahagyta

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon. A Budapesti Értéktőzsdén viszont jól indult a nap.

Egész Európa pirosban

A kereskedés kezdetén az európai FTSE Eurofirst 300 index 0,15 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,31 százalékkal csökkent.

A frankfurti DAX index 0,33 százalék, a londoni FTSE-100 index 0,38 százalék, a párizsi CAC-40 index 0,12 százalék csökkenéssel kezdett. Madridban 0,06 százalékkal csökkent az IBEX-35 index, a milánói FTSE MIB pedig 0,35 százalékkal kezdett lejjebb.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX viszont 50,52 pontos emelkedéssel, 32 597,89 ponton nyitott csütörtökön.

Korrekció az olajnál

Az olaj ára az előző napi öt százalékos esés után felfelé korrigált: a Brent 0,92 százalékkal hordónként 53,60 dollárra, a WTI 0,72 százalékkal 50,64 dollárra emelkedett.

Az arany határidős jegyzése a legközelebbi kontraktus esetében 0,36 százalékkal unciánként 1205,05 dollárra csökkent. Az eurót 0,06 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0535 dolláron.

Menekülőre foghatja a tőke?

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatemelési várakozásinak erősödése vélhetően negatívan érinti majd a fejlődő piacokat, ezért pénzkivonás lehet a magyar piacon is, így az elemző csütörtökön a BUX-index csökkenésére számít.

A vezető részvények közül az OTP és a Mol várhatóan gyengül, míg a Richter és a Telekom inkább erősödhet. Az elemző szerint az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntő ülésének eredménye befolyásolja a kereskedést, de leginkább a devizapiacon érezteti majd a hatását.

A kamatdöntésre várunk

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában kifejtette: az EKB délutáni kamatdöntő ülése miatt kivárás jellemezheti csütörtökön a magyar piacot, az elemző nem számít nagy mozgásra a BÉT-en. A széleskörű várakozások alapján nem várható kamatmódosítás.

Kiss Mónika hozzátette: a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón vélhetően megkérdezik Mario Draghit, az EKB elnökét, hogy készül-e forgatókönyv az eszközvásárlási program későbbi leépítésére. Az elemző úgy vélte, hogy az erre adott válasz is piacmozgató hír lehet. A határidős árazások alapján a piaci szereplők 47 százaléka számol azzal, hogy már az idén megkezdődik az EKB kamatemelési ciklusa - közölte Kiss Mónika.

Európában is döntenek az alapkamatról

Az Európai Központi Bank (EKB) délutáni kamatdöntését megelőzően visszafogott kereskedésre lehet számítani az európai tőzsdéken. A piacon kialakult konszenzus nem vár kamatemelést az euróövezeti jegybanktól, a monetáris politika további alakulására vonatkozó jelzéseket azonban igen.

Nagy cégek jelentenek
A nagyobb vállalatok közül a Lego, a Linde, a Hugo Boss és az Aviva teszi közzé eredménybeszámolóját csütörtökön.

Az erősödő részvények csoportját a banki papírok vezették a küszöbön álló dollárkamat-emelés reményében. A német Adidas sportfelszerelést gyártó vállalat várakozáson felüli eredménye közel tíz százalékkal emelte meg a részvény árfolyamát szerdán.

Hasonlóan jó eredmény nyolc és fél százalékos nyereséghez juttatta a brit Immarsat műhold üzemeltető vállalat részvényét. Nyolc százalékkal esett viszont a francia EDF közüzemi vállalat részvényének árfolyama egy nagy állami részvénypakett értékesítése miatt.

Így áll Ázsia

Az ázsiai tőzsdék Tokió kivételével veszteséggel indították el a csütörtöki globális kereskedési napot. Tokió 0,31 százalékkal erősödött, Szöul 0,08 százalékkal gyengült, a hongkongi index 1,37 százalékkal, a sanghaji 0,97 százalékkal esett. A tokiói erősödést a jen gyengülő árfolyamának köszönhetően megindult külföldi befektetői felvásárlás váltotta ki.

A kínai tőzsdék pedig a termelői árindex meglepően magas februári emelkedésére, illetve a fogyasztói árindex ezzel ellentétes alakulására reagáltak árfolyamcsökkenéssel.

Derűs hangulatban zárult a kereskedés

Veszteséges kezdés után emelkedésnek indultak és mérsékelt nyereséggel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai tőzsdeindexek. A budapesti piac szintén nyereséggel zárt.

Ezt olvasta már?

Most éppenséggel gyengélkedtek az európai piacok »