Csak a magyar bika indult jó irányba

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Indexcsökkenéssel nyitottak a főbb európai értékpapírpiacok pénteken. A BUX pluszban kezdett.

Mínuszban a nyugat-európai indexek

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 66,02 pontos emelkedéssel, 35 490,36 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékéhez képest 0,19 százalékkal erősödött.

A FTSE Eurofirst 300 index 0,16 százalék, az EuroStoxx50 index 0,12 százalék csökkenéssel indult a pénteki kereskedésben.

Londonban 0,09 százalékkal csökkent kezdéskor az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,23 százalékkal, a párizsi CAC-40 0,12 százalékkal kezdett lejjebb előző záró értékénél.

A MetaTrader 4 szoftver az egyik legelterjedtebb program az online kereskedők között. Valójában néhány kattintással fel tudod telepíteni Windows-ra vagy más eszközre.

A Mol húzhatja a BUX-ot

Kiss Mónika kommentárjában hangsúlyozta, a BUX csütörtöki esésében elsősorban az OTP játszott szerepet, a bankpapír árfolyamának csökkenését profitrealizálás indukálhatta, mert specifikus hír nem érkezett.

A szakértő kiemelte, hogy az S&P nemzetközi hitelminősítő a korábbi stabilról pozitívra változtatta a Mol hitelminősítési kilátását, miközben az olajvállalat BB+ hosszú távú hitelminősítését változatlanul hagyta. A pozitív kilátások tükrözik azt a lehetőséget, hogy a hitelminősítést a BBB-szintre emeljék, a BBB minősítés már befektetésre ajánlott kategória. A hír a Mol kereskedését befolyásolhatja pozitívan, ennek megfelelően a BUX index is korrigálhat - közölte.

Ma már lehet kereskedni a Kulcs-Soft papírjával

A Waberer's bejelentette, hogy lezárult a Link és a Link Services akvizíciója, a hír megfelel a kibocsátási tájékoztatóban leírtaknak, így piaci hatásra nem számítanak.

A BÉT pénteken tájékoztatta a tőkepiac szereplőit: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) arról értesítette a tőzsdét, hogy a Kulcs-Soft Számítástechnika Nyilvánosan Működő Részvénytársaság törzsrészvényeinek tőzsdei forgalmazását a pénteki kereskedési idő kezdetétől visszaállítja. Az MNB a héten szerdától függesztette fel a Kulcs-Soft részvények tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó megsértette a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásokat.

Innen indultak az indexek

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 364,94 pontos, 1,02 százalékos csökkenéssel, 35 424,34 ponton zárt csütörtökön, a részvénypiac forgalma 10,3 milliárd forint volt.

Csütörtökön az európai tőzsdeindexek többsége veszteséggel zárt. A pán-európai indexek közül a Stoxx 600 0,38 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,31 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,02 százalékkal csökkent.

Londonban az FTSE-100 index 0,77 százalékkal, 57 ponttal 7488 pontra emelkedett, miután a font nyolc havi mélypontra gyengült az euróval szemben és a vártnál élénkebbnek bizonyult a júniusi kiskereskedelmi forgalom. Az euró két éves csúcsot ért el 1,16 dolláros jegyzés felett, miután az EKB elnöke jelezte, hogy az elkövetkező kamatdöntő ülések valamelyikén már meg fogják vitatni a mennyiségi monetáris lazító intézkedések fokozatos kivezetésének lehetőségét.

A frankfurti és a párizsi tőzsdeindexnek nem kedvezett az euró erősödése. A DAX 5 ponttal, 0,04 százalékkal 12 447 pontra, a CAC-40 17 ponttal, 0,32 százalékkal 5199 pontra csökkent. Madridban 0,22 százalék, Milánóban 0,19 százalék volt az indexcsökkenés.

Alig mozdult Amerika

Az amerikai indexek csekély változással, vegyes értékekkel fejezték be a csütörtöki globális tőzsdei napot, Ázsiában pedig szintén vegyes, többségében veszteséges indexekkel vette kezdetét a pénteki globális kereskedés.

A DJIA-30 index 0,13 százalékkal csökken, az S&P-500 index 0,02 százalék gyengüléssel egy pont híján rekordon zárt, a Nasdaq Composite indexnek viszont 0,08 százalék emelkedés is elég volt egy új zárási rekordhoz. Az index 2015 februárja óta első alkalommal hozott össze tíz napos egybefüggő nyereséges szakaszt.

Vegyes a kép Ázsiában
Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával Tokió 0,22 százalék veszteséget, Szöul 0,16 százalék nyereséget, Sanghaj 0,07 százalék veszteséget, Hongkong 0,02 százalék nyereséget mutatott.

Ezt olvasta már?

Remek napot futott Európa »