Csak csínján a részvényekkel!

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az utolsó negyedévben az amerikai elnökválasztás és a Fed kamatemelése hozhat nagyobb izgalmakat a piacok számára. A politikai bizonytalanságok miatt az árfolyam-ingadozások fokozatosan növekedhetnek, ami részvénypiaci korrekciót hozhat. A részvényekkel ezért átmenetileg érdemes óvatosan bánni, a jegybankok piacélénkítésének köszönhetően azonban tartós kilengés nem várható - tanácsolják a K&H Alapkezelő szakemberei a negyedik negyedévre.

Nincs konkrét trend

Túl a Brexiten vegyes képet mutatnak a piacok, az elmúlt hónapokban nem látható konkrét trend.

„Azt egyértelműen leszögezhetjük, hogy a britek kilépése nagy hatással volt a piacokra, ez azonban amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan véget is ért, köszönhetően annak, hogy a nagy jegybankok szükség esetén egyértelműen ott vannak a piacok mögött.”

„Ha azonban a gazdasági növekedést nézzük, már nem ilyen kedvező a kép a jegybankok élénkítését tekintve, hiszen nemhogy idén, de jövőre sem látható érdemi javulás a konjunktúra előrejelzésekben. Így tehát tartós visszaesés nincs, de a növekedés sem indult be igazán, nem látható, hogy a jegybankok lélegezgetőgépe nélkül is érdemi bővülést tudna produkálni a világgazdaság” - mondta el Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

Globális szinten akkor jöhet inflációs fordulat, ha az olajpiacon tartósan 50 dollár fölé kerül a Brent olaj hordónkénti ára. Ez azonban nagy valószínűséggel csak jövő év elején következhet be, amikor az olajár bázisa jóval alacsonyabb szinten lesz az idén év eleji árfolyamzuhanásnak köszönhetően.

Nyugaton a helyzet változatlan

Nemcsak a piacokon, de a növekedési előrejelzésekben sem látszódik tartós Brexit-hatás, a vállalati szektorban nem érzékelhető, hogy érdemben visszafognák teljesítményüket a cégek. Az eurozóna tavalyi 2 százalékos növekedése után az idei évre 1,5 százalékos növekedés várható, így az EKB részéről inkább kivárásra, semmint izgalmakra számítunk az év hátralevő részében.

Ígéretes félév

Az első félév gyengébb teljesítménye után a második félév ígéretesebben alakul az USA-ban. A gazdasági folyamatok – élénkülő munkaerőpiac és fogyasztás – alapvetően rendben vannak, ugyanakkor néhány adat, mint például a feldolgozóipari kilátásokat mutató konjunktúraindex fél éves mélypontja, elgondolkodtató. Mégsem a gazdaság, hanem sokkal inkább az elnökválasztás lesz az, ami meghatározhatja a piacok irányát a következő hónapokban.

Ezt mutatja, hogy míg július-augusztusban egyértelműen nyugalom volt a fejlett részvénypiacokon, és egy viszonylag szűk sávban mozogtak az árfolyamok, addig az elmúlt 1-2 hétben már láthatóan idegesebbek lettek a piacok, megnőtt az árfolyam-ingadozás mértéke.

A választás kimenetelét tekintve míg Clinton elnöksége ún. non-event a piacok számára, azaz várhatóan nem eredményez érdemi piaci hatást, addig Trump győzelme bizonytalanságot, ezzel együtt pedig erőteljes árfolyam-ingadozásokat és részvénypiaci korrekciót hozhat, ami a Fed decemberi kamatdöntésére is – halasztó erejű – hatással lehet.

Három a magyar igazság

Itthon is tartogat izgalmakat az év vége, hiszen az infláció az utolsó negyedévben 2% közelébe gyorsulhat, miközben a Moody’s felminősítése szinte biztosra vehető.

„Mivel az MNB az utolsó negyedévben már korlátozza a háromhavi betétállományt, ezért a jegybanki betétből kiszoruló likviditás a bankközi piacra és az állampapírpiacra áramolhat. Habár a novemberben esedékes harmadik felminősítés támogatóan hathat a forintra, a jegybank várhatóan nem hagyja majd tartósan erősödni a hazai fizetőeszközt, ezért az az év végére visszatérhet a 310-315 közötti sávba az euróval szemben” - mondta el Kovács Mátyás.

Ezt olvasta már?

Mérsékelten, de javult Európa »