-->

Csak úgy repkedtek a mínuszok a hét utolsó napján

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 3 perc

Csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek pénteken, mivel a geopolitikai és a kereskedelmi feszültségek éleződése miatt fokozódtak az aggodalmak. A BUX 2,04 százalékos csökkenéssel fejezte be a napot.

A frankfurti DAX-index 0,28 százalékos, a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,12 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,13 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Madridban 1,02 százalékos, Milánóban pedig 1,48 százalékos veszteségben zárt az irányadó tőzsdemutató.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,28 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,32 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 pedig 0,55 százalékkal csökkent.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Több ágazatnak is rosszul zárult a hét

A nap vesztesei a nyersanyagkapcsolt vállalatok voltak, amelyek alindexe 1,7 százalékkal esett. A világ egyik vezető bányaipari, nyersanyag-kitermelő és -kereskedő vállalata, az angol-svájci Glencore 4,40 százalékos mínuszban zárt, miután híre ment annak, hogy a súlyos csalási ügyek felderítésére szakosodott brit nyomozóiroda (SFO) vizsgálatot indíthat a Kongói Demokratikus Köztársaságban elkövetett korrupciós ügyek miatt.

Rossz napja volt a telekom-ágazatnak is, almutatója több mint 1,5 százalékkal esett. Befektetési besorolásuk rontása miatt az Altice hollandiai székhelyű kábel- és telekommunikációs cég és a Telecom Italia árfolyama csökkent legnagyobb mértékben, nagyjából 2,5 százalékkal.

Túlnyomórészt veszítettek értékükből az európai autógyártók is, nagyjából 1 százalékkal. A Fiat Chrysler árfolyama 1,22 százalékkal csökkent, miután Sergio Marchionne vezérigazgató bejelentette, hogy át akarja szervezni az olaszországi tevékenységet, és kis autók helyett a luxusautókra koncentrál.

Vegyes gyorsjelentések jöttek

A vártnál jobb eredményekről számolt be az Ubisoft számítógépes és videojátékokat kiadó és fejlesztő francia cég, több mint 4 százalékkal nőtt árfolyama.

A világ második legnagyobb luxusipari csoportja, a svájci székhelyű Financiere Richemont viszont több mint 5 százalékot veszített értékéből, mert csalódást okozott gyorsjelentésével a befektetőknek.

Az AstraZeneca brit gyógyszergyártó árfolyama 2,6 százalékkal csökkent, mert gyorsjelentésében a nyereség 37 százalékos csökkenéséről adott számot.

A Richter húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 767,11 pontos, 2,04 százalékos csökkenéssel, 36 770,93 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 14,7 milliárd forint volt. Valamennyi vezető részvény gyengült az előző napi záráshoz képest, a legnagyobb mértékben a Richter, közel 4 százalékkal.

Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője az M1 aktuális csatornán elmondta, csütörtökön a befektetők vásárolták a Richtert, bízva abban, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pozitív döntést hoz.

A döntés azonban nem lett annyira kedvező, a gyógyszert elég sok megkötéssel forgalmazhatják majd, amivel valószínűleg piacot fog majd veszíteni a korábbi várakozásokhoz képest. Ennek tulajdonítható a pénteki negatív piaci reakció, ez húzta le a magyar tőzsdét a nyugat-európai és amerikai piacokhoz képest is - fejtette ki a részvényelemző.

Szigorításokat kapott a készítmény

Mint a Richter pénteken bejelentette, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilanciai Kockázat Elemző Bizottsága (PRAC) rendszeres májfunkció vizsgálatot javasol az Esmyával kezelt betegeknél a ritka, de súlyos májkárosodással járó események kockázatának csökkentése érdekében.

A PRAC ajánlása szerint a készítményt tilos olyan nőknek szedni, akiknek a májával bármilyen probléma van. A készítményt a méh jóindulatú daganatainak kezelésére használják.

A PRAC ajánlásait még el kell fogadnia az EMA Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszerkészítmények Bizottságának, ezt követően az Európai Bizottság fogja véglegesen jóváhagyni. A használattal kapcsolatos új szigorítások a Bizottság döntésének megjelenésével lépnek hatályba.

Így teljesítettek a blue chipek

A Mol árfolyama 54 forinttal, 1,96 százalékkal 2702 forintra csökkent, 1,9 milliárd forintos forgalomban. 

Az OTP-részvények ára 200 forinttal, 1,88 százalékkal 10 450 forintra esett, forgalmuk 5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 1 forinttal, 0,24 százalékkal 419 forintra gyengült, forgalma 266,8 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 230 forinttal, 3,95 százalékkal 5595 forintra csökkent, forgalmuk 7,1 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 4178,19 ponton zárt pénteken, ez 1,60 pontos, 0,04 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

New Yorkban vegyes képet mutatott

Vegyesen alakult a kereskedés a New York-i tőzsdén pénteken, miközben az amerikai államkötvények hozamai újra emelkedtek, és erősödött a dollár.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 1,93 ponttal, 0,01 százalékkal, 24 715,91 pontra nőtt. Az S&P 500-as mutatója 7,12 ponttal, 0,26 százalékkal csökkent, 2713,01 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 28,13 ponttal, 0,38 százalékkal gyengült, és 7354,34 ponton zárt.

A befektetők aggódnak az amerikai-kínai kereskedelmi viták miatt is, miközben Washingtonban folytatódtak a tárgyalások Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és amerikai vendéglátói között. A megbeszélések csütörtökön indultak el, de Donald Trump amerikai elnök újságíróknak azt mondta, kételkedik abban, hogy eredményesek lesznek az egyeztetések.

A tízéves amerikai államkötvények hozama 3,128 százalékra emelkedett a tengerentúli kereskedésben péntek hajnalban, ami 2011. július 8. óta a legmagasabb szint. Azóta a hozamszint 3,071 százalékra mérséklődött. A 30 éves államkötvény hozama napi maximumán 3,264 százalékon állt, ami 2014. október 3. óta a legmagasabb szint.

Euró, olaj, arany

Egy euróért 1,1781 dollárt adtak, 0,11 százalékkal erősödött az amerikai fizetőeszköz. A japán jenhez képest 0,10 százalékkal gyengült a dollár, 110,66 jenen forgott. A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 0,13 százalékkal, 93,51 pontra nőtt, de 93,74 ponton öthavi csúcson is járt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

A legközelebbi, júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 0,26 százalékos veszteségben, 79,09 dolláron állt, míg a júniusi szállítású WTI 0,18 százalékos mínuszban, 71,36 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,16 százalékkal, 1291,50 dollárra nőtt.