Csalódás okoztak az európai cégek

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Jelentette a profitszámokat a Volkswagen, a Nokia és a Philips.

Kisebb profit a VW-nél

Meglepetésre csökkent a Volkswagen német járműgyártó első negyedévi működési eredménye, amit az elszámolásokban történt változásokkal és a devizaárfolyamok kedvezőtlen alakulásával indokolt.

A wolfsburgi székhelyű Volkswagen AG csütörtökön azt közölte, hogy a kamat- és adófizetés előtti eredménye (EBIT) 4,21 milliárd euró volt a március végével záródott három hónapban. Ez 3,6 százalékos csökkenés a tavalyi azonos időszakhoz képest. Elemzők javuló adatra, 4,47 milliárd euróra számítottak a tavalyi első negyedévi 4,37 milliárd euró után.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Az elszámolásokban időközben bekövetkezett változások figyelembe vétele nélkül a VW negyedéves működési eredménye valamivel jobb volt a tavalyinál. A Volkswagen csütörtökön azt közölte, hogy várakozásai szerint az idei bevétele akár 5 százalékkal is felülmúlhatja a tavalyi 231 milliárd eurós rekordösszeget, míg az eladott járművek száma némileg meghaladja majd a tavalyi 10,7 milliót.

5G-ben bízik a Nokia

Csökkent, a vártnál kisebb lett a Nokia profitja az idei első negyedévben, részben eladásainak 9 százalékos visszaesése miatt.

A finnországi székhelyű konszern csütörtökön azt közölte, hogy a kamat- és adófizetés előtti eredménye (EBIT) éves összevetésben 30 százalékkal, 239 millió euróra esett. Szakértők jobb eredményre, 369 millió euróra számítottak.

A vállalat csütörtökön jelezte: arra számít, hogy az 5G hálózatok piacra kerülésével 2019-ben és 2020-ban már jelentősen bővülhetnek a bevételei. A március végével záródott három hónapban a nyereség döntő része a szabadalmi díjakból származott, ami 136 százalékkal ugrott meg.

Amerikában rontott a Philips

A vártnál kisebb lett a holland Philips Lighting üzemi eredménye az idei első negyedévben.

A világ legnagyobb fényforrás gyártója csütörtökön azt közölte, hogy az üzemi eredménye (EBITA) 106 millió euróra csökkent a március végével záródott három hónapban az egy évvel korábbi 127 millió euróról. A Reuters által megkérdezett elemzők emelkedő, 129 millió eurós üzemi eredményt vártak.

Az eredményromlást részben az okozta, hogy a cég értékesítése a negyedévben 3,5 százalékkal 1,50 milliárd euróra zsugorodott, különösen az Egyesült Államokban esett vissza az eladása.

A Philips Lighting élen jár az újszerű LED-es világítási megoldások fejlesztésében, eladásainak már több mint a felét teszik ki ezek a termékek.

Ezt olvasta már?

Csökkent a Sberbank profitja »