Csalódást keltő az OMV eredménye

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Csökkent az osztrák OMV olaj- és gázipari konszern eredménye az első negyedévben a magasabb adóterhek és a devizaárfolyam-hatás miatt.

A csoport negyedéves működési eredménye 899 millió euró lett, 13 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, 10 százalékkal kisebb, 4,977 milliárd euró értékesítési árbevétel mellett. Az adózott nyereség 35 százalékkal, 531 millió euróra csökkent. A részvényesekre jutó nyereség 406 millió euró lett, részvényenként 1,24 euró az egy évvel korábbi 2,18 euró után.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Az egyszeri tételek nélküli működési eredmény 818 millió euró volt, két százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A növekedés a kitermelési is kutatási (upstream) üzletág jobb eredményének tulajdonítható, ami 438 millió euró lett 321 millió euró után, köszönhetően egy oroszországi gázmezőben vásárolt részesedésnek és a líbiai kitermelési érdekeltség nagyobb termelésének. A dollárnak az euróval szembeni árfolyamvesztését azonban nem tudta ellentételezni az olajár emelkedése.

Az olajipari feldolgozó és értékesítési (downstream) üzletág egyszeri tételek nélküli üzleti eredménye 376 millió euróra csökkent 494 millió euróról. Az eredmény csökkenése az OMV Petrol Ofisi 2017 második negyedévi eladására és a finomítói üzletágban a kondíciók romlására vezethető vissza.

A földgáz downstream üzletágban viszont javult az eredmény az értékesített mennyiség növekedésének és a sikeres arbitrázs üzleteknek köszönhetően. Az egyszeri tételek nélküli működési eredmény 206 millió euróra emelkedett 170 millióról.

Olvastad már? Kioltja a szelvényvágás a Mol riportot?
Vagy épp felerősíti? Pénteken jelent a magyar olajtársaság, s ugyanaznap vágják a osztalékszelvényt is.

Ezt olvasta már?

Jelentősen nőtt az orosz bankok profitja »