Csalódást okozott a Renault

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az egyes távol-keleti piacokon csökkenő eladások és hátrányos devizahatás miatt a piaci várakozásoknál jóval kisebb mértékben nőtt a francia Renault autógyár értékesítési árbevétele az első negyedévben.

Szembeszél borzolta a kedélyeket

A Renault értékesítési árbevétele 0,2 százalékkal 13,155 milliárd euróra nőtt az első negyedévben a piaci szakértők által jelzett 13,77 milliárd eurós medián helyett. A vártnál alacsonyabb bevétel-növekedés az indiai, kínai és dél-koreai piacokon bekövetkezett forgalomcsökkenésnek és az euró erősödésének tulajdonítható.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Az euró árfolyama a tavalyi első negyedévhez képest 11 százalékkal erősödött a dollárral szemben. Az árfolyam-emelkedés az orosz AvtoVAZ forgalmát leszámítva 4,8 százalékkal csökkentette a Renault bevételét.

Clotilde Delbos a Renault pénzügyi igazgatója a párizsi eredmény beszámoló sajtókonferencián közölte, hogy számítottak ugyan negatív devizahatásra, "de ilyen erős szembeszélre nem".

Indiában nem jött össze

A Renault forgalma erőteljesen nőtt Európában és Oroszországban, de a rendkívül árérzékeny indiai piacon például egyharmadával csökkentek az eladások. Indiában a elpárolgott Kwid mini-SUV modell kezdeti értékesítési sikere, a nagyobb Captur kompakt modell pedig nem talált kedvező fogadtatásra.

Kínában 16,8 százalékkal csökkentek a Renault eladásai, mivel konszolidálta a helyi közös vállalati partnerével, a Brilliance autógyárral közösen megvásárolt Jinbei és Huasong haszongépjármű eladásokat, azok viszont nagymértékben visszaestek.

A dél-koreai érdekeltség, a Renault Samsung Motors eladásai egynegyedével csökkentek az első negyedévben. A Renault részvénye 3,7 százalékkal gyengült pénteken, 9,7 százalékra csökkentve az év eleje óta felhalmozott árfolyamnyereséget.