Csökkenő indexek, gyorsuló GDP Amerikában

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Csökkentek csütörtökön tőzsdenyitáskor a fontosabb New York-i mutatók. A legújabb adatok szerint viszont gyorsult az USA GDP-jének növekedése.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,07 százalékkal, az S&P 500-as mutató 0,25 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 0,13 százalékkal esett vissza.

Szerdán szintén csökkentek a New York-i értéktőzsde főbb mutatói. A Dow Jones indexe 30,87 ponttal, 0,15 százalékkal, 19 943,75 pontra esett. Az S&P 500-as mutató 5,47 ponttal, 0,24 százalékkal csökkent, és 2265,29 ponton fejezte be a napot. A Nasdaq Composite mutatója 12,51 ponttal, 0,23 százalékkal lett kisebb, és 5471,43 ponton zárt.

Gyorsult a gazdasági növekedés

Gyorsult a gazdasági növekedés az Egyesült Államokban, a harmadik negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) éves szinten 3,5 százalékkal növekedett az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtöki jelentése szerint.

A minisztérium novemberben előzetes jelentésében még csak 3,2 százalékos növekedéssel számolt, illetve a piaci elemzők is csak 3,3 százalékos éves növekedésre számítottak a harmadik negyedévben.

A minisztérium közleménye szerint a vállalati beruházások, a lakossági fogyasztás és az önkormányzatok, valamint a szövetségi államok kiadásai nagyobbak voltak a vártnál.

Jön még lassulás

2016 első negyedévében még csak 0,8 százalékos éves GDP-növekedés volt, ez a második negyedévre 1,4 százalékra gyorsult, majd a harmadik negyedévben tovább emelkedett.

Negyedéves szinten 1,4 százalékkal nőtt a hazai össztermék szeptember és november között, ez megegyezett az elemzői várakozásokkal.

A negyedik negyedévben lassulhat az amerikai gazdasági növekedés éves üteme és 2,2 százalékkal bővülhet a GDP, a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó elemzők szerint. Az Associated Press hírügynökségnek nyilatkozó szakértők szerint még ennél is lassabb, 1,5 százalékos lehet a negyedik negyedévi gazdasági növekedés.

Nőtt az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma

Hathavi csúcsra nőtt az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten az Egyesült Államokban, a 275 ezer új segélykérelem még mindig egészséges munkaerőpiacot jelez.

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a december 17-én zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma 21 ezerrel, 275 ezerre nőtt.

Elemzők arra számítottak, hogy ennél enyhébben, az előző heti 254 ezerről 256 ezerre nő az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma, amely már a 94. egymást követő héten maradt 300 ezer alatt. Ilyen hosszú egybefüggő időszakra 1970 óta nem volt példa. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

Jól állnak

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 6 ezerrel, 263 ezer 750-re emelkedett. A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 15 ezerrel 2 millió 36 ezerre emelkedett a december 17-én zárult héten, míg a négyhetes mozgóátlag 1750-nel, 2 millió 37 ezerre mérséklődött.

Az amerikai munkaerőpiac stabilitása is hozzájárult ahhoz, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) múlt héten 25 bázisponttal, 0,75 százalékra emelte az irányadó kamatot. A Fed 3 kamatemelést prognosztizál 2017-ben.

A munkanélküli segélyért folyamodók száma változékony az év ezen időszakában, a különböző ünnepek eltérő időzítése miatt. A munkaügyi minisztérium szerint semmilyen különleges tényező nem befolyásolta a múlt heti számokat.

Múlt héten a munkanélküliség 4,6 százalékra csökkent az Egyesült Államokban, ami 9 éve a legalacsonyabb érték.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Reggelhez képest javított a forint »