Dávid és Góliát meg például Tweedy

| olvasási idő: kb. 1 perc

A befektetési alapok teljesítményét benchmarkhoz szokták viszonyítani, azonban nem mindegy, hogy milyen benchmarkot használnak.

Sok ismert aktív alap nem a maga kategóriájának megfelelő benchmarkot használ, így azt könnyen felül tudja teljesíteni. Jó példa erre a patinás Tweedy, Browne Global Value Fund, amely bár value, azaz értékalapú befektetést folytat (olyan részvényekbe fektet, amelyek fundamentumaik alapján alulértékeltnek számítanak), mégsem egy value indexet, hanem az egyszerű piaci átlagot képviselő MSCI EAFE Indexet használ referenciakánt. Ez az index nem tesz különbséget value és más típusú részvények között.

Benjamin Graham óta ismert, hogy hosszú távon az alulértékelt részvények felülteljesítik a piaci átlagot, így nem véletlen, hogy a Tweedy, Browne Global Value Fund indulásától számítva jobb teljesítményt ért el, mint a piaci átlagot reprezentáló MSCI EAFE Index, azt 3%-al felülteljesítve. Egészen más a helyzet, ha a Tweedy, Browne Global Value Fund-ot a kategóriájának megfelelő referencia-indexhez hasonlítjuk, azaz a MSCI EAFE Index helyett a kifejezetten alulértékelt részvényeket magába foglaló MSCI EAFE Enhanced Value Indexhez, hiszen ekkor már a referencia-index teljesítményét sem képes elérni. 1998 és 2017 között a Tweedy, Browne Global Value Fund éves szinten közel fél százalékkal alulteljesítette a kategóriájának megfelelő MSCI EAFE Enhanced Value Indexet, ami 20 év alatt több mint 8%-ot jelent.

Egyre több a fenti példához hasonló faktor alapú, úgynevezett smart beta indexet leképező ETF jelenik meg, melyek egyre nagyobb kihívás elé állítják az aktív alapkezelőket, hiszen azok költségének töredékéért elérhetőek. A helyi ismerettel rendelkező, kis, illikvid piacokon befektető aktív alapoknak a szerepe viszont fel tud értékelődni.

Ezt olvasta már?

Hét ötlet kapott tizenöt millió forintos befektetést »