Digi frászban a Magyar Telekom

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Ha a DIGI még az idén a mobilpiacra lépne, akkor agresszív árverseny alakulhatna ki a szektorban.

Óvatos osztalékpolitikát folytathat idén és a következő években a Magyar Telekom, hogy elkerülje a 2014-2015-ös szituációt, amikor két egymást követő esztendőben is elmaradt az obligát szelvényvágás.

Előtérben az osztalékpolitika

A piaci szereplők számára továbbra is az osztalékpolitika élvez figyelmet, valamint a jövőbeni kifizetéssel kapcsolatos várakozások fontosak, nem is szólva a DIGI érkezéséről – emelte ki a Magyar Telekom idei kilátásairól szólva, Kovács Bálint, az Equilor senior elemzője.

Ha a Digi piacra lépne

Ahogy az Equilor befektetői blogján olvasható, a DIGI-vel kapcsolatban a tavalyi bukaresti IPO óta új információként csak az Invitel lakossági és kisvállalati üzletágának felvásárlása említhető. Míg a mobilpiacra történő belépés időpontja továbbra is kérdéses, miközben a hálózati frekvencia sávokért évek óta fizeti a licence díjat.

Ám a jelenlegi sávtartomány országos lefedettséghez egyelőre kevésnek bizonyulhat, melyet a jövőben frekvencia aukciókon szélesíthet, várhatóan 2019-ben vagy 2020-ban.

Ha idén lépne piacra a DIGI, akkor a nagyobb kockázatot a Magyar Telekom szempontjából a két nagy versenytárs reakciója jelentheti. A DIGI eddigi üzletpolitikája alapján agresszív árazással próbálhat ügyfélbázist építeni, amely élesedő árversenyt hozhat a „nagyoknál”, nyomás alá helyezve a bevételt és az EBITDA-t.

Maradhat a 25 forint

A 2017-es eredmények után nem vár emelést az Equilor elemzője, azaz 25 forinton maradhat a részvényenkénti kifizetés, s jelenleg 2018-ra vonatkozóan is hasonló szintre számíthatunk.

A Telekom osztalékfizetése emellett a nettó eladósodottsági szinttől is függ. Az osztalékfizetési komfortzónát 30-40 százalék közé lőtte be a vállalat, melyet már a tavalyi évben teljesíthetett.

Bár ez a ráta idén tovább csökkenhet, teret engedve az esetleges osztalékemelésnek, de a CAPEX pálya miatt ez mégsem sanszos.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Technikai elemzések

Ma van a nagy nap a Richternél. Ha jön a jelentés, akkor 1 órakor érkezik...

A fals kitörés után az alakzat alja felé folytatódhat a gyengülés a hazai...

Teljesült a hatodik Elliott hullám a gyógyszergyártó árfolyamánál.

Elesettnek nyilvánítható a 200 napos mozgóátlag a bankpapírnál.

Az esés utáni konszolidációt követően tovább mínuszok jöhetnek a távközlési...

A C hullám a 2700 forintos korábbi mélypont alá mutat az olajvállalat...

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Pluszban kezdett Európa »