Drasztikus lépésre kényszerült Szaúd-Arábia

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Szaúd-Arábia azt tervezi, hogy tőzsdén értékesíti koronaékszere, a Saudi Aramco állami olajtársaság egy szerény részét.

Az Aramco 2 ezer milliárd dollárt ér

Mohamed bin Szalmán helyettes trónörökös, Szalmán bin Abdel-Aziz uralkodó fia, védelmi miniszter a szaúdi televízióban hétfőn sugárzott interjúban arról beszélt, hogy az olajipari cég kevesebb mint 5 százaléknyi állami hányadát dobják piacra. Az Aramco piaci értéke meghaladja a 2 ezer milliárd dollárt - mondta a helyettes trónörökös.

A Saudi Aramco pénzügyeiről szinte semmit nem tudni, a cég még bevételadatait sem közli. Szaúd-Arábia költségvetése nehéz helyzetbe került a kőolaj világpiaci áresése miatt. A kőolaj ára 2014 közepe óta csaknem 60 százalékkal zuhant.

A tavalyi szaúdi költségvetés hiánya 367 milliárd riált, (97,9 milliárd dollár), a hazai össztermék (GDP) 15 százalékát tette ki. Az idei büdzsében 326 milliárd riálra szeretnék leszorítani a deficitet.

Jól jött az alacsony olajár a szaúdiaknak

A kedvező kamatkörnyezetet és az alacsony olajárat meglovagolva Szaúd-Arábia 10 milliárd hitelt vett fel egy nemzetközi banki szövetségtől. Ezzel az összeggel megvalósulna egy olyan volumenű kötvénykibocsájtás, amire több, mint 20 éve nem volt példa az országban.

Semmit sem garantálnak

A kőolajexportáló országok már a napokban felújíthatják az egyeztetést Dohában az olajtermelés befagyasztásáról - mondta Oroszország állandó OPEC-képviselője.

Vlagyimir Voronkov szerdán elmondta, a javaslattal az OPEC júniusi bécsi miniszteri értekezletéig kell elkészülni. Az OPEC mellé rendelt orosz képviselő a kilátásokat tekintve azonban óvatosan fogalmazott.

Ezt olvasta már?

Visszaestek az indexek New Yorkban »